Boeren kunnen kosten besparen met combi-audits

Nu de sectorgids voor de dierlijke productie eindelijk operationeel is, zullen steeds meer certificeringsinstellingen de vraag krijgen om meerdere controles uit te voeren tijdens eenzelfde bezoek aan een landbouwbedrijf. Dergelijke combi-audits nemen in principe minder tijd in beslag en zullen minder duur zijn dan gescheiden audits. Maar van een integratie van het beheer van sectorgidsen en lastenboeken voor de primaire sector in één platform is voorlopig nog geen sprake.
19 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Nu de sectorgids voor de dierlijke productie eindelijk operationeel is, zullen steeds meer certificeringsinstellingen de vraag krijgen om meerdere controles uit te voeren tijdens eenzelfde bezoek aan een landbouwbedrijf. Dergelijke combi-audits nemen in principe minder tijd in beslag en zullen minder duur zijn dan gescheiden audits.

Naast certificatie voor de sectorgidsen voor dierlijke en plantaardige producties eisen steeds meer afnemers een certificatie voor lastenboeken. Sommige lastenboeken - zoals bijvoorbeeld die van IKM en de IKKB-standaard - omvatten alle regels uit de sectorgids plus enkele bijkomende eisen die een meerwaarde betekenen voor de gecertificeerde landbouwers.

Boeren kunnen nu alle audits laten uitvoeren tijdens hetzelfde bezoek en door dezelfde certificeringsinstelling. Combi-audits kunnen slaan op dierlijke en plantaardige producties, en op een combinatie van sectorgidsen en privélastenboeken. De landbouwers zijn echter niet verplicht op dergelijke combi-audits te laten uitvoeren, benadrukt Boerenbond. 

Iedereen blijft vrij om verschillende audits te laten uitvoeren, zelfs door verschillende certificeringsinstellingen. Landbouwers kunnen dus een aparte audit aanvragen voor de certificatie van bedrijfstakken die nog niet gecertificeerd zijn. In het andere geval moeten ze een combi-audit aanvragen. In elk geval is het zo dat een volledige certificering van het bedrijf noodzakelijk is om aanspraak te kunnen maken op een bonus van het Voedselagentschap.

Het voorbije jaar werden in de schoot van Codiplan, dat eind 2006 werd opgericht om de sectorgids voor de primaire productie te beheren, gesprekken gevoerd om tot een rationalisering en vereenvoudiging van de lastenboeken te komen. "Na één jaar discussie bleven twee opties open", legt Marc Rosiers van Boerenbond uit. 

"In de minimale optie blijft elke beheerder zelfstandig het beheer van zijn lastenboek verder verzorgen en worden via een virtueel platform afspraken gemaakt over gemeenschappelijke punten. In de maximale optie draagt elke beheerder het beheer van zijn lastenboek over aan het platform. Uiteindelijk werd gekozen om in stappen te werken en te starten met de minimale optie", aldus Rosiers.

In de praktijk betekent dit dat er een virtueel platform werd gecreëerd waar Codiplan en de beheerders van privélastenboeken deel van uitmaken. Het doel ervan is om enerzijds gemeenschappelijke standpunten te verdedigen tegenover derden en om anderzijds de combi-audit van sectorgids en lastenboeken te vergemakkelijken door bijvoorbeeld afspraken te maken rond checklists en werkinstructies.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek