Boeren beter alert voor nieuw virus in veestapel

Veebedrijven in Duitsland en Nederland worden geteisterd door het zogenaamde ‘Schmallenbergvirus’. In Vlaanderen worden drie schapenbedrijven onderzocht omdat het virus er mogelijk aanwezig is. Het Voedselagentschap vraagt veehouders en dierenartsen om zeer aandachtig te zijn voor symptomen bij runderen, schapen en geiten.
22 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:03
Lees meer over:

Veebedrijven in Duitsland en Nederland worden geteisterd door het zogenaamde ‘Schmallenbergvirus’. Momenteel is nog niet duidelijk of dit virus nieuw is in Europa of reeds veel langer circuleert in de veestapel. In Vlaanderen worden drie schapenbedrijven onderzocht omdat het virus er mogelijk aanwezig is. Het Voedselagentschap vraagt veehouders en dierenartsen om zeer aandachtig te zijn voor symptomen bij runderen, schapen en geiten.

Tijdens de zomermaanden van 2011 werden in meer dan 100 melkveebedrijven in Noordrijn-Westfalen in Duitsland en in het oosten van Nederland atypische klinische symptomen vastgesteld bij koeien. De dieren kampten met koorts, een daling van eetlust en melkproductie (tot 50% gedurende een tiental dagen), een algemene achteruitgang van hun toestand en zware diarree (vooral op Nederlandse bedrijven). Bij drachtige dieren was er enkele keren sprake van abortus.

Het aantal gevallen is in september en oktober toegenomen om dan plots te dalen aan het einde van oktober. Uiteindelijk bleek het om een nieuw virus te gaan. Het werd voor de eerste maal geïdentificeerd bij dieren in de stad Schmallenberg in Duitsland, vandaar de naam ‘Schmallenbergvirus’.

Dit virus maakt deel uit van de familie van de Bunyaviridae en lijkt sterk op het Akabanevirus, het Ainovirus en het Shamondavirus. Deze virussen zijn wijd verspreid in Oceanië en in Afrika. Ze veroorzaken meestal milde, algemene klinische symptomen. Een besmetting tijdens de dracht kan echter aangeboren afwijkingen, vroeggeboortes en problemen met de voortplanting veroorzaken. Deze virussen worden voornamelijk overgedragen door steekmuggen, wat verklaart waarom er veel gevallen werden vastgesteld in september en oktober en er nadien een plotse terugval was.

Sinds 1 december worden veel gevallen van doodgeboorte en aangeboren misvormingen vastgesteld bij lammeren in Nederland. Ook bij enkele kalveren werden soortgelijke afwijkingen geregistreerd. Het Schmallenbergvirus werd geïsoleerd bij enkele aangetaste lammeren, wat er op wijst dat dit virus hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van deze symptomen is. In Vlaanderen worden momenteel onderzoeken uitgevoerd in drie verdachte schapenbedrijven.

“Uit de informatie die momenteel ter beschikking is, kan besloten worden dat er zeer waarschijnlijk geen of weinig gevaar bestaat voor de volksgezondheid”, aldus het Voedselagentschap. Gezien de naderende werpperiode bij herkauwers, vraagt het Voedselagentschap met aandrang aan alle veehouders en dierenartsen om zeer aandachtig te zijn voor symptomen bij runderen, schapen en geiten die kunnen wijzen op een infectie. Dierenartsen kunnen mogelijke gevallen melden aan Dierengezondheidszorg Vlaanderen en stalen ter onderzoek overmaken.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek