Biolandbouwonderzoek wordt beter afgestemd en verspreid

nieuws
Heel wat onderzoeksresultaten voor de conventionele landbouw van ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, zijn relevant voor de biolandbouw. Dat blijkt uit een inventaris van bio-relevant onderzoek die werd opgemaakt naar aanleiding van de eerste studiedag van het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw & voeding (NOBL).
6 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:57
Lees meer over:

Heel wat onderzoeksresultaten voor de conventionele landbouw van ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, zijn relevant voor de biolandbouw. Dat blijkt uit een inventaris van bio-relevant onderzoek die werd opgemaakt naar aanleiding van de eerste studiedag van het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw & voeding (NOBL). De coördinatie van het netwerk zal door ILVO gebeuren.

De ILVO-onderzoekseenheden Plant en Dier hebben heel wat raakvlakken met bio. Zo voert het instituut op drie hectare biologische landbouwpercelen veldproeven uit met onder meer klaver en kuilmaïs en werden graanvariëteiten vergeleken bij een beperkte input van bemesting en gewasbeschermingsmiddelen. Veredelingsonderzoek kan aan het licht brengen welke planten een goede ziekteresistentie hebben en daardoor geschikt zijn voor de bioteelt.

Recent is een nieuw project opgestart, tezamen met het Proefcentrum voor de biologische teelt in Beitem (PCBT) en de UGent, omtrent de optimale aanwending van biologische mest van kippen en herkauwers voor een gezond biologisch gewas. Gewassen worden ook op hun voederwaarde vergeleken ten behoeve van de biologische veehouderij. Ook de eenheden Technologie & Voeding en Landbouw & Maatschappij voeren onderzoek uit dat zowel voor de conventionele als de biolandbouw relevant is.

Kwaliteitsvol onderzoek waarbij kennisopbouw en -uitwisseling op elkaar afgestemd zijn, is een belangrijke hefboom in het Strategisch Plan Biologische Landbouw 2008- 2012. Met de oprichting van het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw & voeding (NOBL) in 2007, de biobedrijfsnetwerken (BBN) in 2009 en het Coördinatie Centrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt vzw (CCBT) in 2010 wil de Vlaamse overheid bijdragen aan het ontwikkelen van een Vlaams biokennisnetwerk.

Als overkoepelend platform kreeg het NOBL de opdracht na te denken over hoe men in Vlaanderen tot een gunstiger onderzoeksklimaat voor de biosector kan komen. Dertien organisaties, vanuit fundamenteel en toegepast onderzoek, praktijkonderzoek, sector (Bioforum en Boerenbond) en beleid worden momenteel in het netwerk vertegenwoordigd. ILVO neemt de coördinatie van het netwerk op zich. Op regelmatige tijdstippen komen vertegenwoordigers uit deze organisaties samen.

De eerste realisaties binnen het netwerk zijn intussen een feit. Op donderdag 9 december organiseert NOBL zijn eerste studienamiddag onder de titel ‘Bio zoekt Onderzoeker - Onderzoeker vindt bio’. Onderzoekers en vertegenwoordigers uit administratie en sector (zowel gangbare als biologische landbouw) worden samengebracht om te kijken wat ze van elkaar kunnen leren. Ter gelegenheid van deze studienamiddag worden de laatste twee jaren onderzoek inzake biolandbouw gebundeld en gepubliceerd. Ook op het NOBL-web wordt informatie over onderzoek voor de biolandbouw samengebracht. “Voor de toekomst rest als uitdaging het onderzoek in Vlaanderen meer vraaggestuurd laten verlopen en fundamenteel, toegepast en praktijkonderzoek beter op elkaar afstemmen”, besluit ILVO-woordvoerster Greet Riebbels.

Wie op de hoogte wil blijven van onderzoek in de land- en tuinbouwsector, kan bovendien terecht in de nieuwe VILT-rubriek 'Onderzoek'. Eénmaal per maand vertelt een onderzoeker op een toegankelijke manier over zijn of haar bevindingen. Zijn relaas wordt meegestuurd met de geVILT op maandag (schrijf rechtsbovenaan de VILT-homepage in op 'wekelijkse achtergrondinformatie').

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek