"Bio groenten lijken niet gezonder of veiliger"

nieuws
Afhankelijk van de beschouwde nutriënt of contaminant en de beschouwde groente scoort bio soms beter en soms slechter dan zijn gangbare tegenhanger. Zo blijkt dat het gehalte aan vitamine C significant lager is in bio wortel en aardappelen, maar significant hoger in bio tomaat. Deze bevindingen sluiten claims dat biologische groenten veiliger of gezonder zijn momenteel uit, stellen onderzoekers van de Gentse universiteit op basis van een analyse van de beschikbare wetenschappelijke literatuur.
5 januari 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:41
Afhankelijk van de beschouwde nutriënt of contaminant en de beschouwde groente scoort bio soms beter en soms slechter dan zijn gangbare tegenhanger. Zo blijkt dat het gehalte aan vitamine C significant lager is in bio wortel en aardappelen, maar significant hoger in bio tomaat. Deze bevindingen sluiten claims dat biologische groenten veiliger of gezonder zijn momenteel uit, stellen onderzoekers van de Gentse universiteit op basis van een analyse van de beschikbare wetenschappelijke literatuur.

Zelfs per groente zijn er geen eenduidige trends op het vlak van gezondheid. Bio wortel scoort beter voor zijn gehalte aan bétacaroteen, maar slechter voor kalium en vitamine C. Wel blijkt uit onderzoek dat de waarschijnlijkheid om pesticidenresidu's terug te vinden zeven keer hoger is voor gangbare dan voor biologische groenten, melden de onderzoekers.

Het literatuuronderzoek heeft verder uitgewezen dat bio op het gebied van milieuvriendelijkheid in het algemeen beter scoort per hectare. De uitloging van nitraten en fosfor is lager, net zoals de uitstoot van broeikasgassen. De biodiversiteit en het gehalte aan organische stof zijn hoger. Wanneer echter rekening gehouden wordt met de lagere opbrengsten van de biologische productie in ontwikkelde landen en de vergelijking wordt gebaseerd op het productievolume, dan zijn de milieuvoordelen van biologische productiemethodes minder duidelijk.

De Gentse onderzoekers onderzochten de milieuvriendelijkheid van gangbare en biologische prei tijdens een hele levenscyclus. Per hectare ligt de milieubelasting bij de biologische productie lager voor alle beschouwde parameters. Bij een vergelijking van de milieubelasting per ton geproduceerde prei blijkt evenwel dat de verzuring, uitputting van abiotische grondstoffen, aantasting van de ozonlaag en smogvorming in dezelfde grootteorde liggen. De biologische prei blijft ook dan nog wel beter scoren op het vlak van toxiciteit voor mens en milieu en inzake de uitstoot van broeikasgassen.

Via een enquête hebben de onderzoekers ook gepeild naar de perceptie bij consumenten. De zogenaamde 'heavy users' hebben een beter beeld over bio dan 'light' of 'non users'. Maar ook die laatste categorie heeft een vrij positief beeld van bio. Meestal baseren deze consumenten zich niet op milieu- of gezondheidsargumenten om geen bio te kopen, maar wel op het prijsverschil.(KS)

Meer informatie: Project "Meerwaarde bio?"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek