"Bintje deemstert steeds meer weg"
nieuwsHalfweg de 19de eeuw at de doorsnee Vlaming 400 kg aardappelen per jaar. Sindsdien ging het aardappelverbruik alleen maar achteruit. Rond 1900 aten we minder dan 300 kg per jaar, in 1950 nog 150 kilo en vandaag amper nog 100 kilo. In 1970 gaven we er met zijn allen nog 300 miljoen euro aan uit, 20 jaar later is dat slechts 257 miljoen euro.
Sinds de jaren '60 wordt de klassieke aardappel steeds meer verwerkt tot diepvriesfrieten, chips, enzovoort. "In ons land is die evolutie trager verlopen, maar sinds begin jaren '80 kennen die producten ook bij ons een groot succes", zegt Jan Raymaekers van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Op deze markt is de concurrentie voor onze aardappelboeren groot. Hét aardappelland bij uitstek is China en ook vanuit Rusland, Oekraïne en Polen stromen de aardappelen richting frietfabriek.
Wie toch op regelmatige tijdstippen een verse aardappel bereidt, kiest vaak voor andere soorten dan vroeger. "Onder invloed van de mediterrane keuken willen de mensen hun aardappelen graag 'sauteren'", zegt Eddy Niesten, auteur van het boekje Patatfooi: de gouden geschiedenis van een bescheiden knol. "Klassiek koken en puree zijn out. Daardoor is ons bintje totaal weggedeemsterd. De consument kiest nu voor charlottes en krielaardappelen die vroeger gevoederd werden aan de varkens".