Bewerkte voeding duurder, verse voeding werd goedkoper
nieuwsTerwijl de inflatie in België in het tweede kwartaal van 2011 vertraagde tot 3,3 procent (tegenover 3,5% in het vorige kwartaal), versnelde ze nog in de buurlanden. Toch bleef de inflatie in België hoger dan in de buurlanden, waar ze gemiddeld 2,4 procent bedroeg. Alleen voor bewerkte voedingsmiddelen lag de prijsstijging in het afgelopen kwartaal hoger dan in het eerste kwartaal, meldt het Prijzenobservatorium.
Onder impuls van de hoge internationale noteringen voor aardolie (33% hoger dan een jaar geleden) kwam de energie-inflatie uit op 16,5 procent. Energiedragers droegen zo 1,8 procentpunt, ruim de helft, bij tot de totale inflatie.
Voor niet-bewerkte voedingsmiddelen betaalde de consument dit kwartaal gemiddeld net iets minder dan twaalf maanden voordien (-0,1 %). De consument betaalde in het beschouwde kwartaal twee procent meer voor vlees (goed voor ruim de helft van het gewicht van de niet-bewerkte voedingsmiddelen) en 0,6 % meer voor vis, maar fruit (-1,2 %) en vooral groenten (-5,1 %) werden goedkoper.
Bewerkte voedingsmiddelen werden in het tweede kwartaal 2011 opnieuw duurder. Het prijsstijgingstempo voor deze productgroep versnelde daarmee voor het vijfde kwartaal op rij en bedroeg nu drie procent. De bijdrage van deze productgroep tot de totale inflatie klom daardoor tot 0,4 procentpunt.
"De hausse van de grondstoffennoteringen voor voedingsmiddelen tijdens de voorbije maanden vindt nu duidelijk zijn weerslag in de prijzen verderop in de voedingskolom", verklaart de FOD Economie. In vergelijking met een jaar eerder lagen de grondstoffenprijzen voor voedingsmiddelen in mei 2011 nog steeds 33 procent hoger.
Voor nagenoeg alle categorieën versnelde de inflatie in het tweede kwartaal. In vergelijking met vorig jaar kostten brood- en graanproducten inmiddels 4,9 procent meer, voor oliën en vetten betaalde de consument zeven procent meer. Voor suikerwaren (+5,6%) en alcoholvrije dranken (+4,7%) werden eveneens fors hogere prijzen genoteerd. Terwijl de prijzen voor zuivelproducten in 2009 en 2010 gemiddeld nauwelijks waren gestegen, betaalde de consument in het tweede kwartaal voor melk, kaas en eieren gemiddeld 2,1 procent meer dan een jaar eerder.
Onderzoek voor een aantal producten (koekjes, Luikse wafels, cola en fruitsap) toonde aan dat de uitgesproken prijsstijgingen waarneembaar waren bij alle onderzochte winkelkanalen, behalve bij de hard discounters.
Meer info: Tweede kwartaalverslag Prijzenobservatorium