Bestrijdingsprogramma paratuberculose wordt verdergezet

Ook in 2010 en 2011 zullen melkveehouders op vrijwillige basis kunnen deelnemen aan de analyses van het bestrijdingsprogramma voor paratuberculose. Daartoe heeft federaal landbouwminister Sabine Laruelle een overeenkomst afgesloten met Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en zijn Waalse tegenhanger.
12 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

Ook in 2010 en 2011 zullen melkveehouders op vrijwillige basis kunnen deelnemen aan de analyses van het bestrijdingsprogramma voor paratuberculose. Daartoe hebben federaal landbouwminister Sabine Laruelle en minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinkx een overeenkomst afgesloten met Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en zijn Waalse tegenhanger.

Deze overeenkomst komt tegemoet aan een expliciete vraag van het Agrofront (Boerenbond, ABS en FWA) en de Belgische Confederatie Zuivel (BCZ). Paratuberculose is een ziekte die vooral bij melkkoeien voorkomt. Gemiddeld wordt zo’n 10 pct van de Belgische melkveebedrijven ermee geconfronteerd. Deze ziekte zorgt onder meer voor een vermindering van de melkproductie en veroorzaakt dus economische verliezen.

Melkveehouders kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan het bestrijdingsprogramma. Wie deelneemt, engageert zich wel om positief geteste dieren onder begeleiding van een dierenarts af te voeren. De federale overheidsdienst Volksgezondheid komt voor 3,7 euro per uitgevoerde analyse tussen in de kosten. Met de overeenkomst wordt ook afgesproken dat de dienst een dierenarts zal aanwerven om de deelnemende melkveehouders te informeren en te begeleiden.

In 2008 werd al een vrijwillig testproject gelanceerd om te peilen naar de aanwezigheid van paratuberculose in ons land. Toen deed 9,1 pct van de melkveebedrijven mee. Een jaar later bedroeg de deelnemingsgraad 10,3 pct.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek