Bescherming Leeuw van Waterloo zint boeren niet
nieuwsDe plaatselijke politicus Jacques Logie (Alternatieve Liberalen) is de drijvende kracht achter de bescherming in Waterloo. "Dit is een schitterend groen gebied op vijftien kilometer van Brussel en bovendien zeer goed bereikbaar. Zo'n combinatie heeft een ongelooflijke aantrekkingskracht op het groot kapitaal. Dat heeft er heel veel geld voor over om hier te komen wonen".
Lasne, de rijkste gemeente van het land, ligt in dit gebied. Onder andere Jacky Ickx woont er. Justitieminister Laurette Onkelinx is er aan het bouwen. Op deze plaats wonen ook Amerikaanse industriëlen die tweemaal per week het vliegtuig naar hun werk in het buitenland nemen. Mensen van die inkomensklasse kijken niet op honderdduizend euro meer of minder om aan een eigendom te geraken.
Om te verhinderen dat alles volgebouwd raakte, is al in 1914 beslist om 550 hectaren in de onmiddellijke omgeving van de Leeuw te beschermen. Daar mag geen steen meer worden verlegd. "Maar de slag van Waterloo is op een veel grotere oppervlakte gestreden", zegt Jacques Logie. "De velden waar de Fransen en de Pruisen met elkaar vochten bijvoorbeeld vallen buiten het beschermde deel".
Veel van het niet-beschermde gebied is volgens Logie als grijze zone ingekleurd op het bijzonder plan van aanleg. "Helaas gebeurt het te vaak dat die zones uiteindelijk bouwgrond worden. Of zelfs straffer: dat men van gebied dat als landbouwgrond staat ingekleurd toch bouwgrond maakt. Dat moet stoppen. Straks is het hier helemaal volgebouwd en de huizen die er nu staan ontwaarden door het beton rondom".
Logie ijvert al drie jaar om 2.500 extra hectaren beschermd te krijgen. "Het duurt zo lang omdat het over erg veel percelen gaat, verdeeld over 2.600 eigenaars. Dat moet allemaal heel correct worden neergeschreven. We kunnen niet riskeren dat de tegenstanders van de bescherming procedurefouten vinden en heel het dossier terug naar af zenden". Om zeker alles juist te hebben, maakte de bevoegde minister Michel Daerden (PS) een ambtenaar vrij die driemaal per week opmetingen komt doen.
Over afzienbare tijd krijgen alle eigenaars een brief in de bus waarop de overheid de plannen voor de bescherming meldt. Vanaf dat moment mag een jaar lang niets veranderen in het gebied. Jacques Logie schat dat drie vierden van de bewoners tevreden zullen zijn met de bescherming. "Toch zijn er ook felle tegenstanders. Onder andere boeren die hier grote landerijen bezitten, waarvan ze hopen - toch minstens een deel ervan - als bouwgrond te kunnen verkopen". Het verschil tussen beschermen en niet beschermen is immens veel geld. Een hectare landbouwgrond kost op deze plaats 20.000 euro. Maar als de boer diezelfde hectare als bouwgrond verkoopt, krijgt hij 3.000.000 euro.(KS)