Bereiken G8 consensus over mondiale voedselproblemen?

De landbouwministers van de G8 en acht andere landen waaronder Brazilië, China en India ontmoeten elkaar van 18 tot 20 april in Treviso om te praten over de wereldwijde voedselzekerheid. Op de agenda staan onder meer de noodzakelijke verhoging van de landbouwproductie en prijstransparantie op internationale markten.
17 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De landbouwministers van de G8 en acht andere landen waaronder Brazilië, China en India ontmoeten elkaar van 18 tot 20 april in Treviso om te praten over de wereldwijde voedselzekerheid. Op de agenda staan onder meer de noodzakelijke verhoging van de landbouwproductie en prijstransparantie op internationale markten.

Wereldwijd lijden bijna één miljard mensen honger. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks naar schatting drie miljoen baby's aan de gevolgen van ondervoeding. De voedselcrisis van de voorbije twee jaar heeft de internationale gemeenschap nog nadrukkelijker met de neus op deze feiten gedrukt. De voedselprijzen schoten als een komeet de hoogte in, waardoor in sommige landen zelfs voedselrellen uitbraken.

Sindsdien zijn de landbouwprijzen in de meeste landen weer fors gedaald, maar experts wijzen erop dat die snel weer kunnen stijgen van zodra het economisch herstel zich aandient. De groeiende wereldbevolking, de opmars van bio-energie en de stijging van de gemiddelde levensstandaard zijn structurele factoren die de relatie tussen de vraag en het aanbod van voedsel onder druk zetten.

"We nemen onze verantwoordelijkheid op om gezamenlijk een oplossing te bedenken", zegt de Italiaanse landbouwminister Luca Zaia aan de vooravond van de agrarische topontmoeting. Landbouworganisaties uit de G8 pleitten vorige maand tijdens een bijeenkomst voor de totstandkoming van een strategische graanreserve op mondiale schaal zodat het aanbod gegarandeerd blijft en prijsschommelingen voorkomen kunnen worden. Verdere details moeten nog uitgewerkt worden.

Het Franse landbouwministerie is van oordeel dat landen over het recht moeten beschikken om een regionaal landbouwbeleid uit te bouwen, waarmee ze de ontwikkeling van hun agrarische sector kunnen bevorderen. Zowel in arme als in rijke landen zijn boeren ervan overtuigd dat er na jaren van aanhoudende verwaarlozing weer meer fondsen moeten vloeien naar de landbouw. Sinds de uitbraak van de financiële crisis hebben ze opnieuw het gevoel dat andere sectoren een voorkeursbehandeling krijgen.

De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, zal op de G8-bijeenkomst proberen om meer geld in te zamelen dat in ontwikkelingslanden moet dienen voor een verhoging van de landbouwproductie, een betere toegang tot water, betere opleidingen en een betere toegang tot internationale markten. Maar een aantal rijkere landen zijn intussen volop bezig met een betere afscherming van de eigen markt. Zo wil Rusland zo snel mogelijk zelfvoorzienend worden op het vlak van varkens- en kippenvlees.

Verwacht wordt dat de deelnemers aan de topbijeenkomst zullen instemmen met extra hulp voor arme landen, maar dat ze zich op het vlak van handel zullen beperken tot een oproep om de Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie nieuw leven in te blazen.

Meer informatie: G8 Agriculture Ministers's Meeting

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek