"Belgische voedselketen was nog nooit zo veilig"
nieuws"De voedselveiligheid in ons land was nog nooit zo goed", zei Gil Houins, gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap, bij de voorstelling van het jaarverslag. In 2010 werden bijna 578.000 productanalyses uitgevoerd, waarvan 99,3 procent conform testte. Bijna 97 procent van circa 50.000 inspecties bij 12.500 land- en tuinbouwers was in orde, waarmee zij veel beter doen dan horeca en detailhandel.
"Door efficiënt om te springen met de budgetten, verzekerde het Voedselagentschap in 2010 de voedselzekerheid voor een minimale kost van net geen tien euro per inwoner", zegt Houins. Uit de tevredenheidsenquête die vorig jaar werd uitgevoerd, blijkt dat de consument dat ook weet te appreciëren. Het Voedselagentschap krijgt een score van 7,6 op 10 en 83,2 procent van de ondervraagden is overtuigd dat de voedselveiligheid positief evolueerde in vergelijking met tien jaar geleden.
"De operatoren, die het Voedselagentschap over de vloer krijgen, gunnen onze organisatie 6,8 op 10, wat goed is voor een dienst die controles verricht", aldus Houins. De 555 controleurs voerden in 2010 bijna 155.000 inspecties uit bij 106.000 controles in de verschillende sectoren van de voedselketen met voor 85 procent een gunstig resultaat. "De werkdruk voor onze controleurs is flink toegenomen want met ongeveer evenveel mankracht voerden zij bijna dubbel zoveel inspecties uit", drukt Houins zijn waardering uit voor het geleverde werk.
Net zoals vorig jaar maken landbouwers een goede beurt bij die controles. Het Voedselagentschap ging na of land- en tuinbouwbedrijven in regel waren met bijvoorbeeld eisen omtrent traceerbaarheid, infrastructuur en hygiëne, afvalbeheer of dierenwelzijn. "Van de 50.000 inspecties bleek 96,7 procent conform", zegt Houins, "het enige zwakke punt (87,9% conform, nvdr.) is het blijven rondslingeren van gewasbeschermingsmiddelen waarvan de erkenning verstreken is." Toch is er een verbetering op dat vlak, "wat te danken is aan de inspanningen die Phytofar-Recover levert om lege fytoverpakkingen in te zamelen", aldus Houins. Op het vlak van autocontrole blinkt de sector uit want tienduizend landbouwbedrijven zijn volledig gecertificeerd.
In de slachthuizen werd voor geen enkele diersoort meer dan 0,5 procent van de gecontroleerde karkassen afgekeurd. Ook de voedingsverwerkende industrie zet met 92,6 procent conforme inspecties op een totaal aantal van 18.265 een puik resultaat neer. "We stellen wel vast dat twee op tien voedingsbedrijven niet in orde zijn met hun autocontrolesysteem", zegt Houins, "terwijl de primaire sector op dat vlak een voortrekkersrol speelt."
In de horeca scoort hygiëne slecht met 52,1 procent ongunstige controles zodat het Voedselagentschap nauw samenwerkt met horecafederaties om dit te verbeteren. Er werd 42 ton voedingsmiddelen vernietigd en 72 bedrijven werden tijdelijk gesloten. Controles bij detailhandelaars leverden in vier van de tien gevallen een niet conform resultaat op, wat onder meer 40 tijdelijke sluitingen tot gevolg had. "Positief is dat het aantal bedrijven met een gecertificeerd autocontrolesysteem verdubbelde naar 800", zegt Houins, waarvoor hij beroepsorganisatie UNIZO dankt.
In 2010 werden bijna 578.000 analyses uitgevoerd op 64.444 monsters, wat in 99,3 procent van de gevallen geen enkel probleem aan het licht bracht. Het ging onder meer om tests op residu's en contaminanten, hormonen en geneesmiddelen of analyses bij in- en uitvoer en intracommunautaire handel. Alleen bij groenten en fruit werden residu's van gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden die in 2,4 procent van de monsters aantoonbaar hoger lag dan de maximale residu limiet (MRL).
"In twee jaar tijd is de voedselveiligheidsbarometer met 15 procent gestegen", besluit Houins, die er met een verwijzing naar de problemen in ons omringende landen aan toevoegde dat alle incidenten correct behandeld werden. Campylobacter en salmonella blijken de belangrijkste bronnen van besmetting die een voedselincident kunnen veroorzaken, waarbij het Voedselagentschap in het bijzonder pluimvee- en varkensvlees in het oog houdt.
Ook al is de Belgische voedselketen één van de meest veilige, toch blijft het Voedselagentschap zeer waakzaam. "De inspanningen van het Voedselagentschap krijgen erkenning binnen en buiten de EU", feliciteert federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle. "De EHEC-crisis heeft nogmaals bewezen hoe belangrijk traceerbaarheid is", aldus Laruelle. Opdat Europa lessen zou trekken uit de crisis heeft Laruelle aan EU-commissaris John Dalli gevraagd om een Europees monitoringsysteem in te voeren, controles in Europa te harmoniseren en het RASFF-waarschuwingssysteem te evalueren.
De minister stelt vast dat zowel de sector als de overheid veel inspanningen hebben geleverd om positieve en concrete resultaten te boeken. "Daartoe was er permanent overleg tussen de primaire sector, de voedingsindustrie en de distributie", zegt Laruelle. Zij besluit met de boodschap dat voedselveiligheid een collectieve verantwoordelijkheid is van overheid, sectoren en consumenten.
Meer info: Voedselagentschap jaarverslag 2010