Belgapom ziet logica in prijsnoteringen aardappelsector
nieuwsHet ABS begrijpt niet waarom de prijsnotering van vroege en halfvroege aardappelen vorige week erg laag bleef ondanks een verwachte opbrengstdaling tot tien procent. Er is dus iets mis met de prijstransparantie in de aardappelsector, zegt voorzitter Hendrik Vandamme. Volgens woordvoerder Romain Cools van Belgapom is die bewering "helemaal uit de lucht gegrepen".
Cools erkent dat de marktprijs van de vroege aardappelen de voorbije weken uitzonderlijk laag was, zeker in vergelijking met voorgaande jaren. Die lage prijs was het gevolg van een overvloedig aanbod op de vrije markt als gevolg van een verhoogd areaal in combinatie met hoge opbrengsten. "Maar de voorbije dagen is de Belgapom-notering sterk gestegen van 30 naar 50 euro per ton door de droogte, die het rooien van de aardappelen bemoeilijkt", zegt het uithangbord van Belgapom.
Dat er lagere opbrengsten verwacht worden, slaat volgens Cools op de halflate variëteiten, waarvan de rooiactiviteiten nog niet begonnen zijn. Dat die oogstprognoses niet weerspiegeld worden in de Belgapom-notering is volgens de aardappelverwerkers niet abnormaal. "De Belgapom-notering is de prijs van het meest verhandelde volume aardappelen met bestemming verwerkende industrie van de voorbije week, en is dus geen termijnmarkt", aldus Cools.
De opmerking van het ABS dat men in het buitenland verwonderd zou zijn over de "onlogische prijsnotering" in België, vindt men bij Belgapom uit de context gerukt. "Buitenlandse telers wijzen de Belgische collega's vaak met de vinger omdat zij hun areaal zonder enige aanwijsbare marktopportuniteit zo sterk hebben uitgebreid", kaatst Cools de bal terug. "De oorzaak hiervoor kan geenszins in de aardappelsector gevonden worden".
De prijstransparantie in de aardappelsector kan volgens de verwerkende industrie doorgetrokken worden tot in de winkelrekken. "In tegenstelling tot andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk tonen GfK-cijfers over de aankoop van aardappelen op gezinsniveau aan dat de evolutie van de vrije marktprijs wel degelijk vertaald wordt in de verkoopprijs van aardappelen en aardappelproducten in de Belgische winkels. Ook al is het belang van de exportmarkten voor onze aardappelsector vele malen groter dan de nationale markt".
Vorig jaar hebben de aardappelverwerkende bedrijven in ons land 2,6 miljoen ton aardappelen verwerkt. 80 procent van de totale productie van frieten, kroketten en chips is bestemd voor de export. Belgapom waagt zich niet aan voorspellingen over de prijsontwikkelingen voor de komende maanden. "Pas nadat alle aardappelen gerooid en ingeschuurd zijn, zal men zich een totaalbeeld kunnen vormen. Bovendien heeft de ervaring geleerd dat de aardappelnotering tijdens het lange bewaarseizoen van oktober tot juni rare sprongen kan maken".
Tot slot merkt Cools op dat aardappeltelers kunnen kiezen tussen de vrije markt en contractteelt. "Na een rondvraag bij onze leden hebben we vastgesteld dat het aandeel van aardappelen onder contract het huidige seizoen opnieuw gestegen zou zijn. Telers die kiezen voor de vrije markt weten op voorhand dat ze zich op het gladde ijs van de speculatie wagen".