"Bebossing landbouwpercelen wordt te vaak geweigerd"

Marino Keulen (Open VLD) herinnerde Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) in het Vlaams parlement aan de belofte om 10.000 hectare bijkomende bossen in Vlaanderen te realiseren in 10 jaar tijd. Keulen wijst er daarom op dat een bebossingsvergunning te vaak geweigerd wordt aan wie een perceel landbouwgrond wil bebossen.
3 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:57
Lees meer over:

Marino Keulen (Open VLD) herinnerde Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) in het Vlaams parlement aan de belofte om 10.000 hectare bijkomende bossen in Vlaanderen te realiseren in 10 jaar tijd. Keulen wijst er daarom op dat een bebossingsvergunning te vaak geweigerd wordt aan burgers of verenigingen die een perceel landbouwgrond willen bebossen.

“Bij het behalen van de bebossingsdoelstelling is hulp van buitenaf meer dan welkom”, zegt Vlaams parlementslid Marino Keulen. “Particulieren en verenigingen die een perceel landbouwgrond willen bebossen, wordt evenwel steevast de vergunning geweigerd door de Vlaamse landbouwadministratie omdat alles wat geel gekleurd is landbouwgrond moet blijven”, aldus Keulen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens (CD&V) plaatste daar in het Vlaams parlement onmiddellijk de bedenking bij dat het niet de bedoeling kan zijn dat landbouwgrond onder druk komt te staan omdat kapitaalkrachtigen gronden aankopen die vervolgens bebost worden met subsidies. Hij pleit voor de gelijktijdige afbakening van agrarische en natuurlijke structuren.

Minister Schauvliege erkent dat de afbakening - een doelstellingen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen - vooral in het buitengebied traag verloopt. Voor de bebossing van landbouwgebied bevat het Veldwetboek een relevante bepaling waarin het stelt dat daarvoor een vergunning van het college van burgemeester en schepenen vereist is.

De Vlaamse decreetgever heeft daar met het Bosdecreet aan toegevoegd dat er voor privébossen een eensluidend advies aan moet worden toegevoegd van het Departement Landbouw en Visserij en van het Agentschap voor Natuur en Bos. “Alleen wanneer beide instanties positief adviseren is de beslissing van de gemeente doorslaggevend”, legt de minister uit.

“Het gelijktijdig afbakenen van natuur en landbouw in het buitengebied zou de adviesverlening voor het Departement Landbouw en Visserij en voor het Agentschap voor Natuur en Bos verlichten. Ze hebben dan een vaste rechtsgrond die als basis kan dienen”, erkent minister Schauvliege. Een snellere afbakening kan volgens haar bebossing alleen maar ten goede komen omdat dan gronden ter beschikking komen die juridisch niet kunnen worden aangevochten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek