Bakkers helpen jodiumtekort bij bevolking bestrijden

De Belgische bakkers gaan voortaan gejodeerd zout gebruiken in hun brood. Dat zijn de bakkerijsector en een aantal partnerorganisaties overeengekomen met federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. "Met deze aanpassing helpt de bakkerijsector het jodiumtekort van de bevolking oplossen", zegt Bruno Kuylen van VeBic.
7 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Belgische bakkers gaan voortaan gejodeerd zout gebruiken in hun brood. Dat zijn de bakkerijsector en een aantal partnerorganisaties in een convenant overeengekomen met federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. "Met deze aanpassing helpt de bakkerijsector het jodiumtekort van de bevolking oplossen", zegt Bruno Kuylen van de beroepsvereniging VeBic.

Het is al jaren bekend dat de gemiddelde inname van jodium door de Belgische bevolking te laag is. Jodiumtekort kan leiden tot een groot aantal aandoeningen, afhankelijk van de leeftijd waarop het tekort ontstaat. Een klein tekort kan leiden tot lusteloosheid, vermoeidheid, verminderde eetlust, vertraagde hartslag, neerslachtigheid en verlaagde vruchtbaarheid. 

Een ersntig jodiumtekort kan leiden tot krop, een fenomeen dat ervoor zorgt dat de schildklier zichtbaar groter wordt, waardoor zich ademhalings- en slikproblemen voordoen. Een te lage inname van jodium is overigens geen specifiek Belgisch probleem. In andere Europese lidstaten wordt het net zo goed gerapporteerd.

Een aantal landen heeft er met succes reeds eerder voor geopteerd om het keukenzout in brood te vervangen door gejodeerd zout. "Die oplossing is eenvoudig omdat brood een essentieel onderdeel uitmaakt van ons voedingspatroon en omdat brood nu eenmaal zout bevat", zegt Kuylen. Bovendien is er geen smaakverschil tussen gejodeerd zout en keukenzout. Ook de prijs is sterk vergelijkbaar.

Voor de bakker heeft de omschakeling naar gejodeerd zout dus weinig of geen gevolgen. Het productieproces wordt er ook niet door beïnvloed. Naast VeBic hebben ook het FGBB, Unifa, KVBM, Fedis en Unizo het convenant ondertekend.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek