Achterstand op melkquotum blijft toenemen

De Belgische melkveehouders hebben in november ruim zeven miljoen liter melk minder aangeleverd dan het beschikbare maandquotum. Daardoor is de gecumuleerde achterstand op jaarbasis bijna opgelopen tot 77 miljoen liter, wat overeenstemt met meer dan acht dagen nationale melkproductie. Om het resterende quotum vol te melken, moeten de melkleveringen maar liefst elf procent hoger liggen dan tijdens de vorige campagne. "Bij het huidige prijspeil is dat zeer onwaarschijnlijk", zegt Boerenbond-medewerker Guy Vandepoel.
13 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:

De Belgische melkveehouders hebben in november ruim zeven miljoen liter melk minder aangeleverd dan het beschikbare maandquotum. Daardoor is de gecumuleerde achterstand op jaarbasis bijna opgelopen tot 77 miljoen liter, wat overeenstemt met meer dan acht dagen nationale melkproductie.

Om het resterende quotum vol te melken, moeten de melkleveringen maar liefst elf procent hoger liggen dan tijdens de vorige campagne. "Bij het huidige prijspeil is dat zeer onwaarschijnlijk", zegt Boerenbond-medewerker Guy Vandepoel.De voorbije drie jaar moesten de Belgische melkveehouders geen superheffing betalen, en het ziet er dus naar uit dat dit ook dit jaar niet het geval zal zijn. Of het quotum volgend jaar vol gemolken raakt, is zeer twijfelachtig. 

Als gevolg van Europese maatregelen mag ons land volgend jaar ongeveer 210 miljoen liter melk extra produceren, een stijging van meer dan zes procent."Indien de helft van die productiestijging gerealiseerd moet worden met extra vaarzen, betekent dit een behoefte aan 15.000 stuks extra jongvee. Met de strenge mestwetgeving en de inzet van witblauwkruisingen zullen deze extra vaarzen in België niet meteen beschikbaar zijn. Bovendien hebben nogal wat bedrijven de laatste jaren noodgedwongen al op minimumvervanging gedraaid", zegt Vandepoel.

Wat de melkprijs betreft, stelt de Boerenbond-adviseur vast dat het bijna onbegonnen werk is om voor 2008 een gemiddeld uitbetaalde prijs te berekenen. Nog nooit waren de schommelingen binnen het jaar zo groot en de verschillen tussen de melkerijen waren nog groter, luidt het. Opvallend is dat de inkomensvorming op de Belgische melkveebedrijven in de Europese statistieken veel sterker achteruitgaat dan in de buurlanden. "De volatielere zuivelmarkten laten bij ons intenser hun sporen na".

Het is Vandepoel niet ontgaan dat het Amerikaanse landbouwministerie voor dit jaar een productiestijging verwacht van minder dan één procent. Een combinatie van lage melkprijzen en relatief hoge maïsprijzen tempert de productie in de VS.  "Hopelijk is dit de voorbode van betere marktontwikkelingen".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek