nieuws

Aantal suikerzieken dubbel zo hoog als aangenomen

nieuws
Het aantal suikerzieken is dubbel zo hoog als tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten van de Diabetestest die in heel Vlaanderen wordt gehouden. In zeventien Limburgse gemeenten lieten 2.481 mensen zich screenen. Zowat 12 procent, of een op de zeven, testte positief. Dat cijfer ligt veel hoger dan de 5 procent die tot nu toe werd aangenomen.
3 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:37
Het aantal suikerzieken is dubbel zo hoog als tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten van de Diabetestest die in heel Vlaanderen wordt gehouden, zo staat dinsdag in de kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

De eerste resultaten komen uit de provincie Limburg. In de andere provincies zit de test nog in de opstartfase. Inwoners van 22 Limburgse gemeenten ontvingen vorig jaar een folder met richtlijnen om het eigen risicoprofiel te bepalen. "Wie bijvoorbeeld aangeeft dat hij last heeft van een hoge bloeddruk of overgewicht, werd aangeraden om bij de huisarts langs te gaan," aldus Yolanda Daenen, woordvoerster van het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV).

"2.481 Limburgers hebben dat gedaan, en nu blijkt dat er 290, of één op de zeven, ook effectief suikerziek zijn. Dat cijfer ligt veel hoger dan tot nu toe is geweten", luidt het. Koploper is Sint-Truiden, waar 39 procent van de opgeroepen patiënten positief testte voor diabetes of prediabetes. Ook in Genk (37%), Borgloon (35%), As (29%), Herk-de-Stad (28%) en Peer (18%) liggen de cijfers bijzonder hoog.

Er bestaan twee soorten suikerziekte. Type I-patiënten kampen met vlug herkenbare symptomen, zoals vermoeidheid, veel dorst, veel plassen en gewichtsverlies. Zij raadplegen doorgaans sneller een arts. "De apothekers en de huisartsen mikken daarom op de groep met type II, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd", zegt Daenen. "Die aandoening kent een lang verloop. In het begin zijn er vaak geen klachten. De diagnose wordt gemiddeld pas na 5 jaar gesteld. Ondertussen is er onomkeerbaar letsel aan bijvoorbeeld ogen, nieren of bloedvaten aangericht. Tijdig naar de huisarts gaan is dus het advies".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek