Aantal dodelijke ongevallen in land- en tuinbouw daalt

In 2013 zijn in Vlaanderen 16 mensen om het leven gekomen tijdens werkzaamheden in de land- en tuinbouwsector, zo blijkt uit cijfers van Preventagri, de arbeidspreventiecel voor land- en tuinbouw van ILVO. De cijfers tonen een daling ten opzichte van 2012 (21 doden) en 2011 (22 doden). "Maar 16 mensenlevens blijft een veel te hoog cijfer", aldus minister-president Kris Peeters.
5 februari 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:13
Lees meer over:

In 2013 zijn in Vlaanderen 16 mensen om het leven gekomen tijdens werkzaamheden in de land- en tuinbouwsector, zo blijkt uit cijfers van Preventagri, de arbeidspreventiecel voor land- en tuinbouw van ILVO. De cijfers tonen een daling ten opzichte van 2012 (21 doden) en 2011 (22 doden). "Maar 16 mensenlevens blijft een veel te hoog cijfer", aldus minister-president Kris Peeters.

Vorig jaar overleden 16 mensen als gevolg van een arbeidsongeval in de land- en tuinbouw. Dat cijfer maakte minister-president Peeters bekend na een vraag van CD&V-parlementslid Jos De Meyer in de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement. Het precieze aantal ongevallen is onmogelijk vast te stellen omdat er niet altijd aangifte gedaan wordt . Voor een interpretatie en extrapolatie van de beschikbare cijfers wordt daarom meestal gewerkt met de zogenaamde arbeidsongevallenpiramide, die per (geregistreerd) dodelijk ongeval 30 (niet-geregistreerde) ernstige ongevallen rekent en 300 (niet-geregistreerde) ongevallen met letsel.

De 16 dodelijke ongevallen van 2013 betekenen dus 480 ernstige ongevallen en 4.800 ongevallen met letsel in onze Vlaamse land- en tuinbouwsector. Verkeersongevallen werden niet meegeteld. 14 slachtoffers van dodelijke ongevallen in 2013 waren mannen, de andere twee een minderjarige jongen en een minderjarig meisje. In 75 procent van de gevallen is de bedrijfsleider zelf het slachtoffer. Verder liet één arbeider het leven tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden en stierf er één externe transporteur van strobalen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren waren valpartijen met een niveauverschil niet langer de belangrijkste oorzaak van dodelijke ongevallen. Slechts één ongeval is hieraan te wijten, tegenover zeven in 2012. Verplettering daarentegen veroorzaakte in 2013 11 dodelijke slachtoffers, wat meer dan een verdubbeling is tegenover het voorgaande jaar (5). Werken met machines, verdrinking, elektriciteit en brand lagen elk één keer aan de basis van een dodelijk ongeval. In 2013 werden er geen dodelijk ongevallen met dieren gemeld.

Op de Werktuigendagen in september 2013 lanceerde minister-president Peeters een nieuwe sensibiliseringscampagne met de slogan 'Landbouw zonder kleerscheuren', uitgewerkt door PreventAgri. De preventiecel van het ILVO monitort de problematiek van de arbeidsongevallen en lanceert voorstellen, brochures, promotiefilms, campagnes, om de arbeidsveiligheid in en om het bedrijf te verbeteren.

Voor individuele adviesverlening over arbeidsveiligheid op bedrijfsniveau voorziet minister-president Peeters vanaf 2014 financieringsmogelijkheden in het kader van het Bedrijfsadviessysteem (BAS) dat opgenomen wordt in het nieuwe programma voor plattelandsontwikkeling PDPO III. De voorlichtingsdiensten van het Departement Landbouw en Visserij zullen, in het kader van de realisatie van hun voorlichtingsplan, in 2013-2014 speciale aandacht besteden aan arbeidsveiligheid tijdens infovergaderingen, bedrijfsbezoeken, demonstratieactiviteiten, enzovoort.

"Hoewel de cijfers voor de Vlaamse land- en tuinbouw beter zijn dan voorgaande jaren, zal de sensibilisering van de sector via de campagne 'Landbouw zonder kleerscheuren' onverkort verdergezet worden. De land- en tuinbouw behoren jammer genoeg nog steeds tot de sectoren met de hoogste ongevallencijfers. De cijfers bewijzen dat sensibilisering en preventie meer dan nodig blijven: de land- en tuinbouwsector heeft nood aan meer aandacht voor het veiligheidsthema. De Vlaamse overheid zal hierin het voortouw blijven nemen", aldus minister-president Kris Peeters.

Meer info: PreventAgri

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek