ABS en Boerenbond blikken vooruit

2009 zal in het geheugen gegrift blijven als het jaar van de dramatische landbouwprijzen, maar Boerenbond en ABS durven toch alweer voorzichtig vooruit te blikken naar nieuwe uitdagingen. Het ABS vreest het dossier van de instandhoudingsdoelstellingen, terwijl Boerenbond verontrustende signalen opgevangen heeft over het ruimtelijke afbakeningsproces.
4 januari 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:53
Lees meer over:

2009 zal in het geheugen gegrift blijven als het jaar van de dramatische landbouwprijzen, maar Boerenbond en ABS durven toch alweer voorzichtig vooruit te blikken naar nieuwe uitdagingen. Het ABS vreest het dossier van de instandhoudingsdoelstellingen, terwijl Boerenbond verontrustende signalen opgevangen heeft over het ruimtelijke afbakeningsproces.

Om habitats en soorten weer in een 'goede staat van instandhouding' te brengen, werd 162.964 hectare bij Europa aangemeld als speciale beschermingszone. Voor een aantal land- en tuinbouwers zal de impact niet gering zijn. "Onze natuurconsulent zal op elk niveau zijn beste beentje voorzetten om voor deze bedrijven het beste uit de brand te slepen", zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme, die hoopt dat in de discussies de redelijkheid de bovenhand zal halen op het extremisme.

Nog een belangrijk syndicaal dossier is dat van het ketenoverleg rond de prijsvorming. "Binnen afzienbare tijd moet iets uit de bus komen dat werkbaar en aanvaardbaar is voor iedere speler in de voedselkolom", waarschuwt het ABS. De organisatie zegt zich dit jaar ook actief te willen mengen in het debat over het Europees landbouwbeleid na 2013. Daarbij zullen ideeën uitgewisseld worden met "gelijkgezinde landbouworganisaties in het buitenland".

Extra aandacht wil het ABS in 2010 ook besteden aan de varkenshouders en glastuinders. "In deze sectoren moeten structurele wijzigingen doorgevoerd worden", stelt Vandamme. "Deze sectoren moeten op een andere manier benaderd worden indien we straks nog zelfstandige, familiale bedrijven willen overhouden. We zullen daarbij evenwel niet over één nacht ijs gaan".

Volgens Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche wordt 2010 het jaar van de waarheid voor de Vlaamse regering. Hij maakt zich vooral zorgen over een werkdocument inzake de afbakening van de natuurlijke en agrarische structuur dat gelekt is vanuit het kabinet van minister Philippe Muyters. "De inhoud ervan was verbijsterend. De uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen zou opzijgeschoven worden", klinkt het.

Op basis van het document vreest Boerenbond dat ruimtelijke uitvoeringsplannen enkel nog zouden uitgevoerd worden in gebieden met een meerwaarde op vlak van natuur, water en grote infrastructuurprojecten. De landbouwfunctie zou gerespecteerd worden, tenzij plaatselijke overheden daar andere ideeën over hebben. "Het landbouwgebied zou met andere woorden herleid worden tot een restgebied en zou vogelvrij verklaard worden", fulmineert Vanthemsche.

In regeringskringen heeft men intussen geprobeerd om Boerenbond te sussen. "Maar tegelijk stellen we vast dat de minister op zijn begroting nul euro voorzien heeft voor de kapitaalschade bij bestemmingswijzigingen van geel naar groen", aldus de Boerenbond-voorzitter, die tot slot een ferme waarschuwing in petto heeft voor de Vlaamse regering. "Als sommige ministers denken dat ze zomaar de belang van de land- en tuinbouw kunnen opzijschuiven voor het 'hoger belang' van allerhande andere sectoren, dan vergissen ze zich".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek