ABS eist meer inspraak in beleid Meritus-label
nieuwsMomenteel wordt gewerkt aan een nieuw lastenboek voor Meritus. "Met heel wat verzuchtingen wordt rekening gehouden", erkent Adriaens, die onder meer verwijst naar het feit dat veehouders in de toekomst niet langer moeten aangesloten zijn bij een groepering vooraleer ze kunnen produceren onder Meritus-label. In de praktijk betekent dit dat het keurmerk ook toegankelijk wordt voor bedrijven met hoeveslagerij.
Op een aantal andere terreinen hebben de beheerders van het Meritus-label nog geen consensus bereikt. Bij het ABS blijft men er op hameren om de toegelaten slachtleeftijd van 24 tot 26 maanden in te perken tot 24 maanden. "De elastiek wordt door de tussenschakels alleen maar gebruikt om prijsverhogingen uit de weg te gaan. Met dit standpunt staan we echter lijnrecht tegenover de distributiesector", zegt Adriaens.
Verder dringt de landbouworganisatie er op aan dat Meritus nadrukkelijker gebruikt wordt als vaandeldrager op nieuwe afzetmarkten. "Nieuwe afzetgebieden zorgen voor een grotere vraag en dus ook voor een hogere prijs". Het ABS wil tot slot het Belgisch witblauw ras expliciet koppelen aan Meritus "omdat dit een kans is om het unieke vleesras naar de toekomst toe te beschermen".
Adriaens betreurt dat de landbouwers niet meer macht hebben om hun stempel te drukken op regels die gepaard gaan met het Meritus-label. "In de adviesraad van de vzw Belbeef, de beheerder van het keurmerk, wordt de landbouw door slechts drie stemgerechtigden vertegenwoordigd, terwijl nog elf andere vertegenwoordigers afgevaardigd worden uit andere sectoren. Op die manier kan men zich afvragen in welke mate Meritus nog een label is van de boeren. Als op onze eisen niet wordt ingegaan, zullen de vertwijfeling en frustratie blijven voortleven, wat uiteindelijk het voortbestaan van het label in het gedrang kan brengen".(KS)
Meer informatie: Meritus