nieuws

ABS bekritiseert volledig ontvetten van runderkarkassen

nieuws
Het Algemeen Boerensyndicaat trekt de discussie over de smaak van Belgisch wit-blauw rundvlees open naar de prijs ervan. "Is het niet zo dat de veehouder in het slachthuis niet iedere kilogram betaald krijgt omdat het dier volledig ontvet wordt. En resulteert dat niet in dieren die magerder worden aangeboden aan het slachthuis, wat voor een lagere kwaliteit kan zorgen", oppert ABS.
26 april 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:04
Lees meer over:

Het Algemeen Boerensyndicaat trekt de discussie over de smaak van Belgisch wit-blauw rundvlees open naar de prijs ervan. "Is het niet zo dat de veehouder in het slachthuis niet iedere kilogram betaald krijgt omdat het dier volledig ontvet wordt. En resulteert dat niet in dieren die magerder worden aangeboden aan het slachthuis, wat voor een lagere kwaliteit kan zorgen", oppert ABS.

Deze week gaven meerdere koks en slagers in de pers hun mening over de smaak van Belgisch wit-blauw rundvlees. Het Algemeen Boerensyndicaat verwijst naar de proefpanels van Delhaize die uitwezen dat de Belg zijn rundvlees niet op smaak kiest, maar voornamelijk op het uitzicht. "Door de focus op gezondheid en vetarme voeding was enig vet aan het rundvlees volledig uit den boze", legt ABS uit. "Het tweede koopargument is de prijs zodat tests met duurder vlees allemaal faliekant afliepen en grootwarenhuizen steeds op hun passen terugkeerden."

Wat de prijs van wit-blauw rundvlees betreft, beweert ABS dat grootwarenhuizen die al jarenlang kunstmatig laag houden, zeker wat de aankoopprijs betreft. De landbouworganisatie suggereert ook dat slachthuizen niet iedere kilogram uitbetalen aan de veehouder door het dier volledig te ontvetten. "Vet dat nochtans kan dienen voor de hygiënische bescherming van het karkas en voor de rijping  van het vlees aan het karkas, wat de dag van vandaag in veel gevallen niet gebeurt", aldus ABS.

De organisatie vreest dat hierdoor een negatieve spiraal op gang gebracht werd en dieren magerder aangeboden worden aan het slachthuis, hetgeen dan weer voor mindere kwaliteit kan zorgen. De vleesveehouderij is zich volgens de rundveehouders van ABS zeer bewust van de kwaliteiten van het Belgisch wit-blauw runderras en wil zich zeker inzetten voor het perfect afmesten van een wit-blauw rund, maar dan moet er ook aan andere randvoorwaarden voldaan worden. "De eerste is zeker een goede verloning", luidt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek