906 miljoen euro verlies voor KBC in derde kwartaal
nieuwsKBC had een tweetal weken geleden al laten weten in het derde kwartaal een verlies tussen de 880 en de 930 miljoen euro te zullen lijden door de waardeverminderingen op zijn portefeuille gestructureerde kredieten. In een meer gedetailleerd rapport laat de bank-verzekeraar nu verstaan in de periode tussen juli en september een verlies van 906 miljoen euro te hebben geleden. Als uitzonderlijke kosten en de afschrijvingen op de krediet- en ander beleggingen niet worden meegerekend, zou KBC een nettowinst hebben geboekt van 551 miljoen euro.
KBC geeft in het persbericht al mee dat ook in het vierde kwartaal waardeverminderingen zullen worden geboekt door de problemen in IJsland. De bank-verzekeraar loopt daar een kredietrisico op drie banken voor een totaalbedrag van 277 miljoen euro. Hoe groot de waardeverminderingen daarop zullen zijn, staat nog niet vast. De omvang ervan kan niet op betrouwbare wijze worden vastgesteld, luidt het. KBC zal hier in het vierde kwartaal een beslissing over nemen.
De Belgische activiteiten doken in het derde kwartaal voor 227 miljoen euro in het rood. In het derde kwartaal van vorig jaar boekte KBC hier nog een winst van 302 mijloen euro. Toch is het resultaat iets beter dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een verlies van 234,7 miljoen euro. Zonder uitzonderlijke elementen en afschrijvingen zou de Belgische divisie KBC een winst van 551 miljoen euro hebben opgeleverd, wat 15 procent minder is dan een jaar eerder.
KBC's tweede markt, Centraal- en Oost-Europa, deed het een pak beter dan verwacht, al moest de bank-verzekeraar hier wel nog altijd een verlies slikken van 32 miljoen euro, tegenover een winst van 150 miljoen euro vorig jaar. Analisten hadden hier echter een verlies van 117 miljoen euro in het vooruitzicht vooruitgesteld. Zonder uitzonderlijke elementen zou KBC hier een winst hebben geboekt van 201 miljoen euro, 55 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
De grootste klappen vielen in de zakenbankpoot, de divisie Merchant Banking, waar KBC een verlies leed van 519 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte de groep hier nog een winst van 227 miljoen euro. Zonder eenmalige elementen zou de winst hier met een vijfde zijn geslonken tot 137 miljoen euro.
Vorige week kreeg KBC nog een kapitaalinjectie van 3,5 miljard euro van de Belgische staat om zijn kernkapitaal op te krikken tot op het niveau van zijn Europese tegenhangers. De groep besloot toen ook geen dividend uit te keren over 2008. "De financiële positie van KBC blijft erg stevig dankzij zijn sterke liquiditeitsbuffer en solide solvabiliteitsratio's", zegt gedelegeerd bestuurder André Bergen in het persbericht. "Als we rekening houden met de kapitaalversterkende transactie die vorige week werd aangekondigd, bedraagt de Tier1-ratio van de bankactiviteiten 10,7 procent, waarvan 8,2 procent kernkapitaal. Voor de verzekeringsactiviteiten bedraagt de solvabiliteitsmarge 280 procent".
KBC blijft evenwel voorzichtig in zijn vooruitzichten. "Toen de financiële crisis voor het eerst onder de publieke aandacht kwam in de zomer van 2007, konden we ons niet voorstellen dat ze zo lang zou duren en zo diep zou zijn. Onze resultaten zullen de invloed blijven voelen van de prijsschommelingen van aandelen en gestructureerde kredieten. Het spreekt voor zich dat we waakzaam zullen blijven, en er ook op zullen letten dat de managemenfocus grotendeels gericht blijft op onze bedrijfsprestaties en op de verhoging van de waarde van onze kernactiviteiten op middellange termijn".(KS)
Bron: Belga