"25% van Noordzee afsluiten, komt visbestand ten goede"

Als 25% van de Noordzee voor visserij gesloten zou worden, zou het aantal vissen met de helft toenemen, het gemiddelde gewicht van vissen verdubbelen, en de biomassa met 200 procent toenemen. Dat blijkt uit recente studie van het IMARES, onderdeel van Wageningen UR dat strategisch en toegepast marien onderzoek uitvoert. Greenpeace Nederland ging deze zomer praten met de vissers.
30 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

Als 25 procent van de Noordzee voor visserij gesloten zou worden, zou het aantal vissen met de helft toenemen, het gemiddelde gewicht van vissen verdubbelen, en de biomassa met 200 procent toenemen. Dat blijkt uit recente studie van het IMARES, onderdeel van Wageningen UR dat strategisch en toegepast marien onderzoek uitvoert. Greenpeace Nederland ging deze zomer praten met de vissers.

IMARES, het Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies en onderdeel van Wageningen UR, heeft in opdracht van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoek gedaan naar de noodzaak en het nut van voor visserij gesloten gebieden. Belangrijkste conclusie van het onderzoek ‘Marine Protected Areas and commercial fisheries’ is dat beschermde gebieden op zee zo klein als nu zijn voorgesteld, weinig effect zullen hebben op zowel visserij als visbestand.

Belangrijke positieve effecten voor de visbestand zijn daarentegen wel te verwachten bij het sluiten van aanzienlijk grotere delen van de Noordzee. Als 25 procent van de Noordzee voor visserij gesloten zou worden, aldus IMARES, dan zou het aantal vissen al met de helft toenemen, het gemiddelde gewicht van vissen verdubbelen, en de biomassa met 200 procent toenemen. Een nog groter gebied sluiten zou nog meer positieve resultaten opleveren.

Deze zomer heeft Greenpeace Nederland al gesprekken met de vissers gevoerd. "We hebben bijeenkomsten georganiseerd om over zeereservaten en het Europees Visserijbeleid te praten. We mikten hierbij op zowel de kleinschalige garnalenvisser als een 2000pk boomkorvisser". In de gesprekken is het effect van zeereservaten besproken en hebben vissers aangegeven wat zij zien als belangrijke punten in de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. De komende maanden plant Greenpeace aanvullende gesprekken met meer vissers.

In juni en juli lag Greenpeace ook met een lichtschip op de Waddenzee om daar informatie te geven over zeereservaten. "Vele honderden toeristen, kust- en eilandbewoners, recreatieschepen, vissers, wetenschappers, politici en journalisten bezochten het schip", aldus Greenpeace Nederland. "Uit een onderzoek dat we voerden, blijkt dat 95 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt dat de Noordzee beschermd wordt. Meer dan tweederde van hen vindt daarom dat er zeereservaten in de Noordzee moeten komen zodat een deel van de zee echt volledig wordt afgesloten voor schadelijk gebruik, zoals visserij"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek