2022 was een topjaar voor automatisatie in de melkveestallen

De automatische melksystemen zoals melkrobots kennen een grote opgang in de laatste 10  jaar. Dat stelt Fedagrim in hun nieuw economisch dossier over de veeteeltuitrusting. “De huidige rechtsonzekerheid omtrent stikstof en het nieuwe mestactieplan zorgen ervoor dat landbouwers langetermijninvesteringen zoals een nieuwe koeltank of een nieuwe stal op de lange baan zetten”, aldus Fedagrim, de Belgische federatie van de toeleveranciers van landbouwmachines en -gebouwen.

1 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 1 oktober 2023 19:22
Lees meer over:

Uit de recentste cijfers van Fedagrim kan opgemaakt worden dat de automatisatie in de melkveesector een positieve evolutie doormaakt maar schaalvergroting en modernisering bij vele melkveehouders achterwege blijft. “Traditioneel is de schaalvergroting en automatisatie van de melkveehouderij een goede graadmeter voor de sector van de veeteeltuitrusting”, geeft Fedagrim mee. “Wanneer er daarin weinig tot geen uitbreidingen zijn, valt de volledige markt stil.”

melkinstallaties

In 2022 werden er 167 melksystemen verkocht, dat is 11 procent minder dan het jaar ervoor. “2021 was wel een heel goed jaar, zeker wanneer je rekening houdt met het feit dat de melkinstallaties steeds groter worden”, duidt Fedagrim. “Mogelijks heeft de stijgende inflatie ook boeren over de streep getrokken om te investeren. Hun investering zal in 2022 zeker gerendeerd hebben dankzij de hoge melkprijzen. Daarnaast konden in 2021 nog nieuwe projecten uitgevoerd worden. In 2022 ligt dit moeilijker en uit dit zich ook in de cijfers. Bijna alle investeringen gaan over een modernisering en automatisatie van een bestaande stal met een robot. Niet over volledig nieuwe projecten.”

Topjaar voor automatisatie

2022 was een recordjaar voor de automatisatie. Van alle verkochte melksystemen vorig jaar was maar liefst 86 procent een robot. Nog nooit werden er zoveel nieuwe robotsystemen verkocht in België. Ondanks de onzekerheid door het stikstofakkoord zorgt een goede melkprijs ervoor dat een melkveehouder blijft investeren in automatisatie. “De traditionele melksystemen daarentegen zijn op dit ogenblik fors op de terugweg”, stelt Fedagrim. “En als er een traditioneel melksysteem wordt verkocht is dit veelal een klein systeem. Maar zoals gezien kan worden aan de absolute aantallen staan deze ook op een historisch laagtepunt.”

traditioneel automatisch
kleine grote melkinstallaties traditioneel

Melkveehouders zijn momenteel eerder genoodzaakt om een robot te vervangen dan een koeltank

Fedagrim

Melkkoeltanks

De verkoop van koeltanks ging de laatste jaren met rasse schreden achteruit. Waar er in 2020 nog 44 koeltanks werden verkocht van meer dan 20.000 liter werden dat er in 2022 nog slechts 10. Dat is een opmerkelijke daling van 78 procent. De allerkleinste koeltanks verdwijnen in 2022 zelfs even helemaal. Maar ook de grootste volumes gaan erop achteruit.

kleine grote melkkoeltanks

“Landbouwers blijven voorzichtig met het groeipotentieel van hun onderneming”, zegt Fedagrim. “Anticiperend op de toekomstige groei van hun landbouwbedrijven vertaalt dit zich in de aankoop van kleinere koeltanks. Daarbovenop hebben koeltanks een zeer lange levensduur en is dit een langetermijnsinvestering voor landbouwers. De huidige rechtsonzekerheid omtrent stikstof en het nieuwe mestactieplan zorgen ervoor dat men een nieuwe koeltank nog even op de lange baan zet.”

Koelgerelateerd materiaal

Bij het koeltankgerelateerd materiaal kan ook een forse daling van de markt sinds 2022 opgemerkt worden. Zo werd er 85 procent minder melkwachten geïnstalleerd, 66 procent minder voorkoelers en 78 procent minder warmteterugwinningsapparatuur. “Ook hier eist de rechtsonzekerheid dus genadeloos haar tol”, aldus Fedagrim.

Verkoop van melkrobots sterk gestegen door goede melkprijs
Uitgelicht
De verkoop van melkrobots is sterk gestegen het voorbije jaar. Dat stellen Gea en Lely, producenten van melkrobotinstallaties. De verantwoordelijke bij Gea voor de regio Vlaan...
28 december 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek