Verkoop van melkrobots sterk gestegen door goede melkprijs

De verkoop van melkrobots is sterk gestegen het voorbije jaar. Dat stellen Gea en Lely, producenten van melkrobotinstallaties. De verantwoordelijke bij Gea voor de regio Vlaanderen, Hans Heylen, spreekt van een stijging van wel 50 procent ten opzichte van vorig jaar. Door de goede melkprijs is er investeringsruimte. De onzekerheid die met PAS gepaard gaat, lijkt de verkoop minder te deren. De robot kan binnen een bestaande vergunning worden ingepast en zorgt voor een stijging van de melkproductie en een verbetering van het arbeidsgemak.

28 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 29 december 2022 11:20
Lees meer over:
image001

“Er is een race gaande om meer melk uit de bestaande veestapel te halen”, constateert Hans Heylen, directeur van Gea in de regio Vlaanderen. Dat zou volgens hem leiden tot een verhoogde interesse in melkrobots. Doordat de koe vaker gemolken wordt (3 keer versus 2, red.), neemt de melkproductie met zo’n 10 tot 15 procent toe. “Daarnaast genereert een robot veel meer gegevens dan een standaard melkinstallatie. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om het management aan te passen en meer melk uit de koe te krijgen of bijvoorbeeld andere gehaltes”, vertelt hij.

Voor Fedagrim, de overkoepelende federatie voor toeleveranciers in de landbouw die jaarlijks met sectorcijfers over de verkoop komt, is het nog te vroeg om jaarcijfers te overleggen, maar Heylen schat de verkoop van Gea in Vlaanderen dit jaar 50 procent hoger dan vorig jaar. “Vorig jaar was dan ook een crisisjaar. De melkprijzen waren niet zo goed en het stikstofakkoord bracht veel onzekerheid met zich mee waardoor melkveehouders investeringen voor zich uit schoven.”

Dit jaar zijn de melkprijzen sterk gestegen en daardoor is er meer investeringsruimte bij de melkveehouders. “Ondernemers die twijfelden, hebben dit jaar versneld een beslissing genomen”, vertelt Heylen. Hij constateert ook veel bestellingen bij vijftigplussers die geen opvolging hebben of nog in afwachting zijn. “Rond de 50 is een kritieke leeftijd om nog een investering te doen. Melkveehouders in die leeftijdscategorie kiezen ook voor de robot omdat het arbeidsgemak met zich meebrengt en flexibiliteit.”

"Had nog beter kunnen zijn"

Lieven Delbaere, CEO van Lelycenter Vlaanderen, spreekt van een "goed jaar, maar niet super". De verkoop van robots bij Lely in Vlaanderen is met 25 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar en ook hij stelt dat het hogere melkgeld invloed heeft op het aankoopgedrag van melkveehouders. “Maar het jaar had nog veel beter kunnen zijn als er geen vergunningsstop zou zijn geweest”, stelt hij.

De vergunningsstop en onzekerheid die met het stikstofakkoord gepaard gaat, resulteren in een sterke daling van de nieuwbouw van stallen. “Dit jaar waren er nog enige projecten die eerder hun vergunningen verkregen, maar voor volgend jaar verwachten wij geen nieuwbouwprojecten”, aldus Hans Verstreken van Fedagrim.

De verkochte melkrobots betreffen veelal verbouwingen van bestaande stallen en kunnen dus in de bestaande vergunning ingepast worden. “Een robot neemt weinig ruimte in en kan bijvoorbeeld op een gedempte melkput gebouwd worden”, vertelt Delbaere die aangeeft dat 85 procent van de door Lely verkochte melkinstallaties in Vlaanderen een automatische betreft, een robot dus.

Grote interesse in pocketvergister ondanks vergunningsproblematiek
Uitgelicht
Door de hoge energieprijzen is de interesse van landbouwers in biovergisters sterk gestegen. Dat bleek uit de opkomst bij een demodag in Torhout op het melkveebedrijf van Bjor...
11 december 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek