195 rioleringsprojecten gaan versneld van start

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt 121 miljoen euro vrij om 195 lokale rioleringsprojecten versneld uit te voeren. Er wordt voorrang gegeven aan projecten waar de schop snel in de grond kan om de waterkwaliteit zo sneller te verbeteren. "Nog zo'n 400.000 woningen zijn op dit moment niet aangesloten op ons rioleringsstelsel waardoor hun afvalwater ongezuiverd in onze waterlopen terecht komt, met alle gevolgen van dien voor onze omgeving en de hygiëne", zegt minister Demir.

4 oktober 2022  – Laatst bijgewerkt om 4 oktober 2022 12:51
Lees meer over:
rioolbuisrioleringafvoer

Vlaanderen probeert al jaren de rioleringsgraad op te krikken om op die manier te komen tot een betere waterkwaliteit. Momenteel bedraagt de rioleringsgraad in Vlaanderen 88 procent. Dat moet beter, vindt omgevingsminister Zuhal Demir.

Begin vorig jaar maakte ze daarom al een eenmalig extra budget van 100 miljoen euro vrij om lokale rioleringsprojecten versneld uit te voeren. Demir legde via een verderzetting van het lokaal pact vanaf dit jaar ook 700 miljoen euro opzij om lokale investeringsinspanningen voor een periode van 5 jaar deels over te nemen.

195 gemeentelijke rioleringsprojecten kregen intussen al groen licht om versneld te worden uitgevoerd met die middelen. Vlaanderen draagt 75 procent van de rioleringskost voor die projecten, goed voor omgerekend 121 miljoen euro.

Minister Demir wil dat goedgekeurde projecten ook snel uitgevoerd worden. "De geselecteerde projecten moeten op korte termijn van ontwerp naar uitvoering. De schop moet zo snel mogelijk in de grond", dixit Demir. De N-VA-minister wil de lokale besturen aansporen om de nodige investeringen te doen. "Ik begrijp zeer goed dat riolering duur is en dat je in verhouding weinig mensen bereikt, maar als bestuurder ben je het aan je bewoners en ons leefmilieu verplicht om hier sterk in te investeren".

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek