header.home link

Afvalwater van 152.070 gezinnen niet gezuiverd, ondanks rioolaansluiting

17 mei 2021

Van zowat 152.070 Vlamingen die aangesloten zijn op de riolering, wordt het afvalwater niet gezuiverd. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy (CD&V) opvroeg bij Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Lees meer over:
afvalwater-waterzuiveringsinstallatie-aquafin-1250

De gemiddelde Vlaamse rioleringsgraad bedraagt 82,32 procent terwijl de zuiveringsgraad op 78,9 procent ligt, een verschil van 2,33 procent. Volgens Van Rompuy is dit een te grote kloof tussen de rioleringsgraad en de zuiveringsgraad. En dat verschil loopt in sommige steden en gemeenten nog op, met uitschieters in Linter (52,77%), Lennik (50,93%) en Kortenaken (41,9%). “Dat is des te opmerkelijk gezien er een duidelijke onderbenutting is van de Vlaamse waterzuiveringsinstallaties”, zegt de CD&V-fractieleider. 123 van de installaties draaien op maximum 75 procent van hun capaciteit. 

Volgens minister Demir ligt de verklaring in de problematiek van de inplanting van zuiveringsinstallaties. “Er worden grote inspanningen gedaan om maatschappelijke hinder veroorzaakt door zuiveringsinstallaties (geur, geluid en transport) te minimaliseren, maar dat neemt niet weg dat de inplanting van nieuwe zuiveringsinstallaties vaak heel moeilijk verloopt”, zegt ze. “Het ontbreken van zuiveringsinstallaties leidt natuurlijk direct tot lagere zuiveringsgraden.”

“Investeringen moeten ook lonen”

Volgens Van Rompuy moet er uiteraard in eerste instantie voor gezorgd worden dat zoveel mogelijk Vlamingen aangesloten zijn op de riolering. Uit de PANO-reportage van november 2020 bleek nog dat maar liefst 400.000 woningen nog niet aangesloten zijn op de riolering, waardoor hun afvalwater rechtstreeks in de natuur geloosd wordt. De reportage veroorzaakte eind vorig jaar veel ophef uit landbouwhoek. Onder meer ABS reageerde ontsteld omdat de reportage aantoonde dat niet alle watervervuilingsbronnen worden aangepakt, terwijl de landbouwers te maken krijgen met steeds drastischere mestactieplannen.  

Vlaanderen voorziet dit jaar ruim 122 miljoen euro om de lokale besturen financieel te ondersteunen bij de rioleringswerken. "We mogen evenwel verwachten dat het afvalwater van aangesloten Vlamingen ook resulteert in gezuiverd water. Bij nog te veel Vlamingen is dit op vandaag niet het geval. Dat is opmerkelijk gezien er nog een duidelijke onderbenutting is van de werkende waterzuiveringsinstallaties", aldus Van Rompuy, die er bij de minister op aandringt te garanderen dat de inspanningen om te investeren in rioleringen ook effectief lonen. 

Raadpleeg het overzicht van de riolerings- en zuiveringsgraden per gemeente.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Aquafin

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek