header.home link

Vlaanderen pompt 158 miljoen extra in riolering

20 november 2020

Er komen 180 extra rioleringsprojecten in 117 Vlaamse gemeenten. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vrijdag. De projecten krijgen vanuit Vlaanderen een steun 158 miljoen euro.

Lees meer over:

De rioleringsgraad in Vlaanderen moet beter, zegt minister Demir. De voorbije jaren bleek dat ook Vlaanderen moeite heeft om zijn investeringsmiddelen voor rioleringswerken aangewend te krijgen, omdat de lokale besturen hun gedeelte van de centen niet op tafel leggen of hun projecten om andere redenen uitstellen. Dat bleek ook uit de PANO-reportage eerder deze maand, die onthulde dat maar liefst 400.000 woningen nog niet aangesloten zijn op het rioleringsnetwerk.

Minister Demir liet de lokale besturen weten dat zij, die bereid zijn om te investeren extra projecten, daarvoor konden indienen. Die gemeenten kunnen, conform het subsidiebesluit, 75 procent subsidie krijgen voor de rioleringskosten.

Daarbij werden 180 rioleringsprojecten ingediend, goed voor 291 miljoen euro aan investeringen. Vlaanderen doet zijn deel en investeert 158 miljoen euro mee. Het gaat om projecten waarvoor de aanbesteding en gunning er komt in de loop van 2021 en dus in de meeste gevallen sneller zullen doorgaan dan oorspronkelijk gepland

Enkele gemeenten die momenteel een erg lage rioleringsgraad hebben, spannen zich in om extra rioleringsprojecten op te starten. Dat is onder meer het geval in Voeren, Maarkedal, Glabbeek en Tielt-Winge.

De Limburgse gemeenten toonden het meeste initiatief en kunnen rekenen op 58,3 miljoen euro voor 43 projecten in 26 gemeenten. West-Vlaanderen kan rekenen op 42,7 miljoen euro voor 47 projecten, Oost-Vlaanderen op 29,7 miljoen euro voor 46 projecten en Vlaams-Brabant op 14,6 miljoen euro voor 20 projecten. 24 Antwerpse rioleringsprojecten kunnen rekenen op 18,6 miljoen euro steun.

De kentering is ingezet, maar helaas zijn we er nog lang niet

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

Ook individuele waterzuivering

Tegelijk keurt Demir ook 50 IBA-projecten, goed voor 122.500 euro aan subsidies. Sommige gebouwen en woningen liggen immers te ver afgelegen om een aansluiting via de riolering te voorzien. Ook in de toekomst zal men hier dus geen riool aanleggen in de straat, omdat de kosten daarvoor onevenredig hoog zijn. Een eigen waterzuivering, IBA (individuele behandeling van afvalwater) vormt hier de oplossing. Het gaat om 20 in Ieper, 13 in Leuven, 11 in Diest en 6 in Lokeren.

“Onze watervoorraad en waterhuishouding is een hardnekkig historisch probleem waarvan de politiek op veel plaatsen te laat de ernst heeft ingezien. Ondertussen is de kentering ingezet, maar helaas zijn we er nog lang niet. Situaties zoals in de PANO-reportage zijn gewoon slechte dienstverlening van de gemeenten naar hun bewoners toe. Ik begrijp zeer goed dat riolering duur is en dat je in verhouding weinig mensen bereikt, maar als politicus ben je het aan je bewoners en ons milieu verplicht om hier sterk in te investeren. Ik ben dan ook zeer blij dat zoveel lokale besturen bereid zijn de handschoen op te nemen en extra willen investeren hierin. Dat is nodig als we de kwaliteit van ons water willen verbeteren”, besluit Demir.

Uitgelicht

PANO-reportage veroorzaakt veel ophef over rioleringsnetwerk

nieuws
Anno 2020 zijn in Vlaanderen 400.000 woningen nog niet aangesloten op de riolering. Het afvalwater van die huishoudens wordt rechtstreeks in de natuur geloosd. Dat onthulde PANO in een reportage op éé...
5 november 2020 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: PANO (VRT)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek