"192 vogelsoorten halen 2020 niet"

Als er niet snel wordt ingegrepen, zullen 192 vogelsoorten 2020 niet halen. Met deze boodschap pakten Natuurpunt en BirdLife International afgelopen weekend uit tijdens de Belgische Vogeldag. De voornaamste reden hiervoor zijn het oprukken van de landbouw, houtkap en de introductie van invasieve soorten.
22 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Als er niet snel wordt ingegrepen, zullen 192 vogelsoorten 2020 niet halen. Met deze boodschap pakten Natuurpunt en BirdLife International afgelopen weekend uit tijdens de Belgische Vogeldag. De voornaamste reden hiervoor zijn het oprukken van de landbouw, houtkap en de introductie van invasieve soorten. Om het tij te keren, hebben de beide natuurverenigingen al ruim 2 miljoen euro ingezameld.

BirdLife International is een koepelorganisatie die zich wereldwijd inzet voor bedreigde vogels. Natuurpunt is de Vlaamse partner van deze koepelorganisatie. BirdLife maakte in een recent rapport een trieste balans op: 192 vogelsoorten worden met uitsterven bedreigd. Voor 87 pct van de opgelijste soorten is de oprukkende landbouw de grootste boosdoener. Voor 55 pct speelt de houtkap mee en 51 pct wordt ook bedreigd door andere, 'invasieve' soorten die hun leefgebied innemen.

Om de achteruitgang van het vogelbestand tegen te gaan, lanceerde BirdLife in 2008 het Preventing Extinctions Programme. Dit project wil met gerichte acties de bedreigde soorten beschermen. Een soort voor uitsterven behoeden, kost veel geld: gemiddeld 25.000 euro per jaar, plus volgehouden ondersteuning. Het geld gaat naar kweekprogramma's, roofdier- en jachtbestrijding, maar vooral naar het veilig stellen van leefgebieden.

BirdLife kon al ruim 2 miljoen euro inzamelen. Dankzij die inspanning konden al 18 soorten van de lijst van de met uitsterven bedreigde vogels worden geschrapt. De vertegenwoordiger van BirdLife International kreeg op de Belgische Vogeldag ook een cheque van 10.000 euro overhandigd van Rare Bird Alert, een verwittigingssysteem van Natuurpunt dat vogelkijkers op de hoogte houdt van zeldzame soorten.

Bron: Belga/Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek