header.home link

13 EU-landen bundelen de krachten om steden te vergroenen

11 december 2020

Met de campagne ‘More Green Cities for Europe’, zullen 13 Europese landen, waaronder België, de komende drie jaar strategisch inzetten op vergroening om de stedelijke omgeving toekomstbestendiger te maken.

Lees meer over:

De eerste driejarencampagne rond "Green Cities", met financiering door de Europese Commissie, loopt eind 2020 af. De campagne ging van start in 2018 en liep in België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, en het Verenigd Koninkrijk.

In de vervolgcampagne, die loopt van januari 2021 tot eind 2023, valt het VK af vanwege de brexit. Maar Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Polen, Portugal en Zweden zetten mee hun schouders onder het project.

Luxe of noodzaak?

De 13 deelnemende landen hebben naast een intensieve verstedelijking ook af te rekenen met stijgende gezondheidszorgkosten en klimaatkwesties door stormen, hitte, droogte, en zware regenval. Oplossingen voor deze problemen zijn schaars, tijdrovend en bovenal erg duur. Meer groen in deze gebieden kan een grote toegevoegde waarde betekenen.

Meer bomen, parken, daktuinen en groene muren in onze leefomgeving bieden snelle, concrete en meetbare oplossingen voor veel problemen in Europese steden

Miet Poppe - Secretaris AVBS

Bomen en andere planten lossen niet alle problemen op, maar vormen wel een erg kostenefficiënt deel van de oplossing. “Meer bomen, parken, daktuinen en groene muren in onze leefomgeving bieden snelle, concrete en meetbare oplossingen voor veel problemen in Europese steden”, stelt Miet Poppe, secretaris van de sierteelt- en groenfederatie AVBS, die samen met VLAM de kar trekt voor het Belgische luik van het project.

De campagne 'More Green Cities for Europe' informeert brede groepen gebruikers en besluitvormers en zet zich ook actief in om verschillende partijen te laten samenwerken aan het realiseren van concrete voordelen. Hiermee zorgt de campagne voor heel wat synergie-effecten.

Het Belgische actieprogramma

Ook in België zal de campagne ‘More Green Cities for Europe’ lopen van 2021 tot 2023. Zo zal er een zakboek gelanceerd worden die belanghebbenden informeert over het juiste gebruik van boomkwekerijproducten in openbaar groen, optimalisatie van ecosysteemdiensten voor openbaar groen, nieuwe technieken en voorbeeldprojecten. Elk jaar zal er ook een gratis seminarie georganiseerd worden met inspirerende gastsprekers.


Meer info vind je op de website van de campagne.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek