1 miljoen extra bomen geplant sinds aantreden Vlaamse regering

Sinds vandaag telt de bosteller officieel één miljoen bomen. “Een belangrijke mijlpaal voor het realiseren van 4.000 hectare extra bos tegen eind 2024”, reageert Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). Begin dit jaar bleek al dat het bebossingstempo in Vlaanderen amper negen maanden na de lancering van het bosuitbreidingsplan vervijfvoudigd was. “De komende jaren moet het tempo nog verder stijgen.”

11 mei 2021  – Laatste update 11 mei 2021 21:55
Lees meer over:

Met de melding van provincie West-Vlaanderen en de CM van een vrijwilligersbos in De Gavers in Harelbeke, heeft Vlaanderen één miljoen extra bomen geplant sinds 1 oktober 2019. “We zijn vertrokken om Vlaanderen groener te maken”, zegt minister van Omgeving Zuhal Demir. “De focus ligt nu nog maximaal op het vinden van geschikte gronden zodat we in 2023 op kruissnelheid komen.”

De bosteller spreekt intussen van 259 hectare nieuw bos. Wanneer na het volledige plantseizoen alle extra percelen op de bosteller geplaatst zijn, zal dat landen op naar schatting 320 hectare. Sinds het aantreden van deze regering gingen dus meer bomen de grond in dan in de volledige vorige bestuursperiode (309 ha). Ook werd bijna 170 hectare boscompensatie uitgevoerd.

“Dat is alvast een belangrijke, maar noodzakelijke trendbreuk”, vindt Demir. “Waar in de periode tussen 2014 en 2018 jaarlijks ongeveer 60 hectare extra bos bijkwam, kunnen we zeggen dat het bebossingstempo alvast minstens vervijfvoudigd is. Maar we zijn nog lang niet op kruissnelheid.”

Vlaanderen vervijfvoudigt bebossingstempo
Uitgelicht
In de aanloop van ‘Internationale Dag van het Bos’ op 21 maart maakt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir een stand van zaken op voor de bosuitbreidingsplannen richting 4.00...
19 maart 2021 Lees meer

Als je extra bos wil planten, heb je eerst en vooral grond nodig. “Het vinden van geschikte percelen voor extra bos is een grote uitdaging en daar steekt de voltallige Bosalliantie haar tijd en energie in”, aldus de minister. “Door hier intensief verder aan te werken, kunnen de oppervlaktes voor extra bos de komende plantseizoenen telkens fors oplopen.”

De voortgang van de bosdoelstellingen kan je volgen op bosteller.be. “Je vindt er ook een simulator, waarmee je snel en eenvoudig eventuele steun vanuit de Vlaamse overheid berekend kan worden”, klinkt het nog. “Ondertussen zijn er ook al meer dan 100 verhalen te lezen als inspiratie voor mensen die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Op die manier is bosteller.be the place to be voor alle informatie rond bosuitbreiding in Vlaanderen.”

Bosvitaliteitsindex: 1 op 4 bosbomen is beschadigd

In 2020 was ongeveer 25 procent van de bosbomen in het meetnet beschadigd. Dat blijkt uit de bosvitaliteitsindex die de gezondheid en kwaliteit van de bossen in het Vlaamse gewest opvolgt. Vooral de beuk, zomereik en Corsicaanse den waren de meest beschadigde boomsoorten in 2020.

Verschillende factoren kunnen een invloed hebben op de bosgezondheid: atmosferische deposities, klimaatwijziging, bosbeheer of natuurlijke factoren zoals insecten en schimmels. Als gevolg van klimaatverandering wordt bijvoorbeeld gevreesd voor meer kans op hevigere stormen en langdurige droogteperioden. Beide kwamen in de laatste drie jaren in Vlaanderen voor.

Felle stormen brachten in maart en juni 2019 en ook in februari 2020 schade toe aan bomen in verschillende proefvlakken. En droogte, in combinatie met hittegolven, veroorzaakte opvallende droogtesymptomen. De opeenvolgende droge zomers werkten bovendien insectenaantastingen in de hand (bijvoorbeeld schorskevers en eikenprocessievlinders).

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek