Zwermen van lieveheersbeestjes zorgen voor overlast

In Duitsland en Groot-Brittannië weten ze zich geen raad meer met de enorme zwermen onzelieveheersbeestjes die in sommige regio's neergestreken zijn. Dat schrijft De Standaard. Entomologen verklaren het fenomeen door te wijzen op het warme, vochtige voorjaar. In zo'n klimaat gedijen ook bladluizen uitstekend, en dat is het favoriete voedsel van lieveheersbeestjes.
4 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

In Duitsland en Groot-Brittannië weten ze zich geen raad meer met de enorme zwermen onzelieveheersbeestjes die in sommige regio's neergestreken zijn. Dat schrijft De Standaard. Entomologen verklaren het fenomeen door te wijzen op het warme, vochtige voorjaar. In zo'n klimaat gedijen ook bladluizen uitstekend, en dat is het favoriete voedsel van lieveheersbeestjes.

In Somerset, in het zuidwesten van Engeland, kunnen mensen dezer dagen niet over straat lopen zonder dat hun kledij vol met lieveheersbeestjes hangt. Volgens lokale berichten zouden zo'n tien miljoen van deze kevertjes alleen al in deze streek opgedoken zijn. Het dak van een boerderij raakte helemaal roodgekleurd toen een immense zwerm erop landde.

Gelijkaardige taferelen spelen zich af aan de Duitse Oostzeekust, waar miljoenen lieveheersbeestjes stranden, stoepen en gevels bevolken en huizen trachten binnen te dringen. In België zijn overigens ook al zwermen opgemerkt, maar niet zulke reusachtige als in Groot-Brittannië en Duitsland.

"Bij ons veroorzaken de lieveheersbeestjes traditioneel in oktober en november veel overlast wanneer grote zwermen in huizen proberen binnen te dringen om daar te overwinteren", zegt Wim Verachtert van de studiedienst van Natuurpunt. Dat fenomeen is trouwens nog maar vrij recent. "Het heeft te maken met de invasie van het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje, dat eind jaren negentig voor het eerst in ons land werd uitgezet".

Deze dieren waren het perfecte middel om in serres bladluizen te lijf te gaan. "Maar een aantal exemplaren is enkele jaren later uit die serres ontsnapt, met alle gevolgen van dien voor hun inheemse soortgenoten. Want de larven van de Aziatische soort, die in laboratoria veredeld werd op basis van vraatzucht, deinzen er niet voor terug om bij gebrek aan bladluizen de larven van inheemse lieveheersbeestjes op te peuzelen". 

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek