Zuid-Hageland zet boeren in de kijker met “Korte Keten op Tournée”

Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland ze de komende maanden haar ecologische boeren in de kijker met de boerenmarkt "Korte Keten op Tournée". Het project ging zaterdag van start op boerderij De Vaerendriesch in Kortenaken.

30 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 30 januari 2022 20:23
Lees meer over:

In het Regionaal Landschap Zuid-Hageland zijn de boeren van de Velpe- en Getevallei vertegenwoordigd. Op boerderij De Vaerendriesch in Kortenaken melken Luc en Jarno Vandepoel nog het streekras van de dubbeldoel witblauwe koeien, waarvan ze zowel de zuivelproducten als vlees verkopen.

"Onze hoevewinkel is vandaag ook geopend. Het is een manier om onze producten van de dubbeldoelkoeien aan de man te brengen, het lokale ras van Brabant dat met uitsterven bedreigd is. Wij bieden hier vanalles aan, waaronder ijs, vlees, verse melk en vanaf het voorjaar ook biologische groenten", legt Jarno uit.

"De mensen liggen tegenwoordig meer wakker van hun voedsel en ze willen weten vanwaar het komt. Er is niets mis met kwaliteit te verlangen, maar dan mag je voeding niet lang onderweg zijn", gaat Jarno verder.  "En wij kunnen onze producten hier zelf aan de klant aanbieden. Dat zorgt voor veel voldoening", vult Luc aan.

De producten vallen in de smaak. "We zijn hier voor het lekkere vlees. Je ziet de beesten hier lopen en je weet dus vanwaar je eten komt. Dat weet je in de supermarkt niet", zegt een klant. "Het eten van de boer hier is vers en we moeten onze boeren steunen, want ze hebben het tegenwoordig al moeilijk genoeg", besluit een andere vrouw.

De tweede editie van het project zal eind februari plaatsvinden op De Melkerhei in Neerlinter. De laatste editie is op het biodynamische bedrijf BiobijBernd in Geetbets, bij Rummen.

Bron: VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek