Zimbabwanen eten van honger koemest

"In Zimbabwe vallen mensen dood op straat, geveld door de cholera. Onze medewerkers hebben mensen gezien die koemest mengen in het voedsel dat hen nog rest om het hongergevoel te verdrijven". Dat zegt Lesley-Anne Knight van de katholieke hulporganisatie Caritas. Op een partijbijeenkomst heeft president Robert Mugabe vorig weekend nog laten verstaan dat hij er niet aan denkt om zijn controversiële landhervorming terug te draaien. "We hebben het land teruggegeven aan het volk, het keert niet terug naar de blanke boeren".
22 december 2008  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
"In Zimbabwe vallen mensen dood op straat, geveld door de cholera. Onze medewerkers hebben mensen gezien die koemest mengen in het voedsel dat hen nog rest om het hongergevoel te verdrijven". Dat zegt Lesley-Anne Knight, secretaris-generaal van de katholieke hulporganisatie Caritas. Op een partijbijeenkomst heeft president Robert Mugabe laten verstaan dat hij er niet aan denkt om zijn controversiële landhervorming terug te draaien. "We hebben het land teruggegeven aan het volk, het keert niet terug naar de blanke boeren".

Drie maanden geleden beslisten Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai om de politieke impasse die ontstaan was na de verkiezingen te doorbreken door een coalitieregering op de been te brengen. Die is voorlopig dode letter gebleven omdat er onenigheid is over de sleutelposten in die regering. Bovendien wil Mugabe geen compromissen sluiten over belangrijke thema's zoals de landhervorming, die volgens vele critici mee aan de basis ligt van de economische neergang van Zimbabwe.

De hyperinflatie zorgt ervoor dat de prijzen in het land elke dag ongeveer verdubbelen. De cholera-epidemie heeft intussen meer dan 1.100 dodelijke slachtoffers geëist. Het Caritasnetwerk breidt intussen haar hulpacties uit in het hele land. De honger zal er ongetwijfeld nog toenemen door de slechte oogst, aldus Caritas. Onderzoek wijst uit dat minstens 5,1 miljoen mensen worden geconfronteerd met hongersnood op een totale bevolking van 13 miljoen mensen. Volgens Caritas zijn er nagenoeg 14.000 gevallen van cholera vastgesteld.

Caritas Internationalis blijft directe voedselhulp verstrekken aan meer dan 600.000 mensen. Ook neemt de organisatie maatregelen om de cholera-uitbraak aan te pakken door de toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen te garanderen. Daarom worden nieuwe putten geboord en hygiënekits uitgedeeld. "De Zimbabwaanse politieke impasse moet worden opgelost. De internationale gemeenschap moet de druk op Zimbabwe opvoeren zodat er een einde komt aan de crisis", aldus Knight.

Westerse landen en een aantal Afrikaanse regeringsleiders hebben de voorbije weken hun oproep aan het adres van de 84-jarige Mugabe herhaald om op te stappen. Maar die heeft daar helemaal geen oren naar. Mugabe beschuldigt het Westen ervan Zimbabwe te boycotten.

Bron: Belga/Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek