Nederlandse serre-uitbater dupe van faillissement Chinese vastgoedreus

nieuws

De Chinese vastgoedreus Evergrande had enkele jaren geleden ambitieuze plannen om 500 hectare glastuinbouw te realiseren in China, een land met een groeiend welvaartsniveau en toenemende vraag naar kwalitatief voedsel. Voor een areaal van 17 hectare sloot het een samenwerking met het Nederlandse FoodVentures, dat gespecialiseerd is in de opstart en begeleiding van glastuinbouwprojecten. Enkele jaren later is er aan het Chinese avontuur een einde gekomen door het faillissement van Evergrande.

4 maart 2025 VILT-redactie
Lees meer over:

Een fonkelnieuwe serre in Chongming in de buurt van de Chinese miljoenenstad Shanghai ligt er nu verlaten bij. Uitgedroogde tomatenplanten hebben al lang geleden hun laatste vruchten afgegeven. Dit project, ooit opgezet door Evergrande – destijds de grootste projectontwikkelaar van China – was onderdeel van het plan om grootschalige glastuinbouw in het land te ontwikkelen.

Met het faillissement van Evergrande – eind januari door een rechtbank in Hongkong officieel in liquidatie gesteld – zijn ook de serreplannen definitief van de baan. Door de langdurige financiële problemen van het concern kwam de productie in de reeds gebouwde kas stil te liggen. Dit had ook gevolgen voor het Nederlandse FoodVentures, dat er sinds 2021 tomaten en komkommers teelde.

Serre China

Nederlandse huurder en uitbater

FoodVentures fungeerde als huurder van Evergrande en was verantwoordelijk voor de exploitatie van de kas, waaronder de teelt, marketing en verkoop. Het bedrijf opereert wereldwijd in regio’s waar glastuinbouwkennis beperkt is, zoals Oekraïne, Georgië en Kazachstan. Volgens het businessmodel van FoodVentures wordt de exploitatie van een serre op termijn overgedragen aan lokale managers, zodra alles goed functioneert.

CEO Dirk Aleven zag in eerdere interviews veel potentie in de Chinese markt, waar de vraag naar lokaal, vers en veilig geteeld voedsel al jaren stijgt. “De coronacrisis heeft die behoefte nog versterkt. In Shanghai telen wij volgens Nederlandse standaarden: we gebruiken substraat in plaats van grond en zetten biologische bestrijding in, in plaats van onveilige chemicaliën,” aldus Aleven.

Vastgoedcrisis als oorzaak

Op sociale media reageerde Aleven op beelden van de verlaten kassen en gaf aan nog steeds in het potentieel van China te geloven. "Sommige krachten zijn sterker dan telers. Dit heeft weinig met tomaten te maken, maar alles met de vastgoedhausse en de daaropvolgende crisis." China kampt met een vastgoedcrisis, waarbij huizenprijzen scherp zijn gedaald en vastgoedinvesteringen zijn teruggeschroefd.

FoodVentures had naar verluidt een huurcontract van 25 jaar voor de exploitatie van de kas, maar zover kwam het niet. Begin 2023 werd de kas afgesloten van gas en elektriciteit. “Zonder stroom kun je in een kas niets. Evergrande had zulke enorme schulden dat het voor mij duidelijk was dat de agrarische tak als eerste zou sneuvelen. Ons avontuur in Chongming was voorbij,” verklaarde Aleven in de Nederlandse krant Trouw.

Hoewel het project in China FoodVentures een flinke financiële klap opleverde, ziet Aleven het niet als een totale mislukking. “We hebben lokale telers opgeleid, met wie we nog steeds samenwerken. FoodVentures heeft er goede mensen aan overgehouden. Het is vervelend, maar het betekent niet dat we als bedrijf drie stappen terug moeten doen.”

Volautomatische serre gelanceerd in VS: geen mens raakt sla aan tot ze de supermarkt bereikt
Uitgelicht
Twee merken van Arvesta, Van der Hoeven Horticultural Projects en Hortiplan hebben een volledige geautomatiseerde serre voor bladgroenten van 5,5 hectare in Virigina opgelever...
24 september 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Nieuwe Oogst / Trouw

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek