Zien we binnenkort meer witte eieren in de supermarkt?

Supermarktketens Albert Heijn en Lidl hebben een opvallende evolutie in hun eierenassortiment. Er worden meer en meer witte eieren verkocht dan bruine. Binnenkort zullen er ook meer witte eieren in de rekken liggen dan bruine in de Albert Heijn. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Dit doen de supermarkten omdat witte eieren beter zouden zijn voor het milieu dan bruine.

4 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 september 2023 21:31
eieren_nb

Voor het eerst worden bij Albert Heijn meer witte dan bruine eieren verkocht. 60 tegenover 40 procent: dat is de verdeling. En het 'witte' aandeel zal nog groeien. “Een bewuste keuze, omdat de witte exemplaren beter zijn voor het milieu”, zegt woordvoerder Ann Maes. “We werken daarvoor samen met leveranciers die zich houden aan bepaalde normen.”

De Nederlandse Wageningen Universiteit (WUR) onderzocht het verschil tussen de twee eitjes. “Er is alvast geen smaakverschil”, legt pluimveedeskundige Ingrid de Jong (WUR) uit. “Ook is een wit ei niet gezonder of ongezonder dan een bruin ei, van binnen zijn ze exact hetzelfde.” Waar zit het verschil dan wel? “Grofweg kun je zeggen dat bruine kippen bruine eieren leggen, en witte kippen witte eieren. Witte kippen zijn iets kleiner dan bruine kippen en hebben daardoor minder voeder nodig om een ei te maken. Minder voer en dus ook minder mest, betekent dat een wit ei iets beter is voor het klimaat. En met 30.000 kippen in een stal, telt dat snel op”, aldus De Jong.

Volgt de consument?

De witte eieren slaan alvast aan bij de consumenten in Albert Heijn. Lidl liet weten ook meer witte eitjes te gaan verkopen. “In onze Nederlandse winkels doen we dat al”, zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt aan Mediahuis. “Onze Kipster-eieren zijn klimaatneutraal, zowel qua energie als voeding. Er moet geen landbouwgrond worden vrijgemaakt om voedsel te verbouwen. Het kippenvoeder bestaat uit restjes, zoals oud brood. In België onderhandelt Lidl ook om KIPSTER-eieren te produceren.”

Delhaize is minder overtuigd van de witte eieren. De winkel testte het aanbod uit tijdens een proefproject. In het logistieke proces bleek er meer schade te zijn, witte eieren hebben fragielere schalen waardoor er voedselverspilling was", legt woordvoerder Roel Dekelver aan VRT NWS uit. “En na een aantal maanden moesten we vaststellen dat de klanten er niet echt warm voor liepen. Ze grepen terug naar de bruine eieren.” Volgen Dekelver heeft de mindere interesse puur met gewoonte te maken. “De Belg houdt nog altijd van bruine schalen.” Ann Maes van Albert Heijn zegt dat ook zij daar in het begin regelmatig vragen over kregen. “Klanten leefden met het vooroordeel dat bruin in een kartonneke gezonder was. Maar door voldoende te informeren is dat aan het keren. Wit vliegt de deur uit.”

De witte eieren zijn ook opvallend goedkoper. "Voor de landbouwers is het acht procent goedkoper om een wit ei te produceren”, zegt pluimvee-econoom Peter Van Horne aan VRT NWS. “Deze economische motieven spelen zeker ook een rol bij de switch. Winkels verkopen de eieren daarom ook aan een lagere prijs. En dat is in tijden van inflatie zeker belangrijk voor de consument."

Volgt de producent?

“Als de consument witte eieren vraagt, zal de producent zeker volgen”, zegt voorzitter van Landsbond Pluimvee, Danny Coulier. Dat bevestigt ook Annabelle Vanhaecke, sectorverantwoordelijke legkippen bij Landsbond Pluimvee: “Pluimveehouders zijn zelf vragende partij om witte kippen te houden, maar de afzet is momenteel een probleem. Enkele jaren geleden was er veel vraag naar witte eieren en waren er meer producenten. Maar vorig jaar vonden witte eieren moeilijker een afzetmarkt en werd er een lagere prijs voor gegeven waardoor veel pluimveehouders terug overgeschakeld zijn naar bruine eieren.”

Belgische consument lijkt niet tuk op duurzamer wit ei
Uitgelicht
Witte eieren zijn veel beter voor het milieu dan bruine eieren, zo concludeerde het Eén-programma Factcheckers. Dat komt omdat witte kippen gemiddeld zeven gram veevoeder per...
11 april 2019 Lees meer

Bron: Mediahuis / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek