Zeewierboerderijen als hulpmiddel voor het klimaat

Zeewier dat kan helpen bij allerlei klimaatproblemen komt vandaag gestaag meer in de schijnwerpers te staan. Dat is niet zonder reden, de groeiende populariteit heeft alles te maken met de veelzijdigheid en het enorm groeipotentieel dat hieruit voortgebracht wordt. Ook de Noordzee blijkt uitermate geschikt voor de teelt van diverse soorten met een duurzaam economisch potentieel

26 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 januari 2023 9:23
Lees meer over:
seaweedcompany-bruinzeewieroffshoreprojectierland-1250

Zeewier als nieuwe eiwitbron voor mens en dier

Zeewier en algen bevatten naast alle essentiële eiwitten die een mens nodig heeft, ook veel vitaminen, antioxidanten, mineralen en omega 3-vetzuren. De toepassingen van zeewier en algen in voeding en dierenvoeder zijn eindeloos, van verdikkingsmiddel in sauzen tot keukenzoutvervanger. “Maar om zeewier competitief te kunnen inzetten, is een constante aanvoer van grote volumes zeewier tegen een lage kostprijs noodzakelijk”, schrijft weekblad Knack in een artikel over de algenrevolutie.

Grote hoeveelheden zeewier zullen nog niet voor vandaag zijn, wereldwijd zijn er tot nu toe maar enkele grote oceaanboerderijen en ook de R&D staat nog maar in kinderschoenen. Al komt er wel schot in de zaak. In 2022 werd de eerste wereldwijde ‘Safe Seaweed Coalition’ samengesteld. Het idee is om verschillende spelers uit de zeewiersector zoals producenten, industrieën, onderzoekers en milieuverenigingen te verenigen om veiligheidsvoorschriften en kennis te harmoniseren op wereldschaal. Maar ook om reusachtige monoculturen, die de mariene ecosystemen in gevaar brengen, te voorkomen. Ook Vlaanderen zet binnen een Europese, interregionale context in op het gebruik van zeewieren als biomateriaal tegen 2035. Ze doen dit door innovaties te ondersteunen op het vlak van industriële kweek en bioraffinage van zeewieren.

Zeewier als helpende hand voor het klimaat

Net als andere planten neemt zeewier veel CO2 op en produceren ze veel zuurstof. Bij zeewier gebeurt dit in het oceaanwater, waarna het water weer meer capaciteit krijgt om CO2 uit de lucht te absorberen. Zeewier in combinatie met nieuwe innovaties en technologieën biedt dus kansen om broeikasgassen te verminderen. Met dit potentieel zijn al enkele internationale, private bedrijven aan de slag gegaan. De meest gekende zijn het zeewierveld van de Britse zakenman John Auckland en Kelp Blue opgericht door een voormalig Shell-kaderlid, beiden gesitueerd in de Atlantische oceaan. In de oceaan reguleert zeewier trouwens ook de mariene ecosystemen en geeft het de onderwaterwereld een boost.

Zeewier vermindert niet enkel rechtstreeks broeikasgassen. Ook onrechtstreeks helpt het via dierenvoer hierin een handje mee. Studies tonen dat bepaalde zeewieren en microalgen een methaanreducerend effect hebben in de pens van koeien. Tot slot kan zeewier ook als bodemverbeteraar en biostimulant met gewasbeschermende werking ingezet worden. Veelzijdigheid troef dus bij zeewier, de vraag is wanneer deze alleskunner echt zal doorbreken.

Wat is voedselpotentieel zeewier/microalgen in Europa?
Uitgelicht
In een nieuw Interreg 2 Zeeën-project, met de naam ValgOrize, gaan 12 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië op zoek naar hoe op een duurzame manier zee...
16 april 2019 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, ILVO, Knack

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek