header.home link

"Zachte grondstoffen scoren in 2009 beter dan metalen"

10 januari 2009
De vraag naar landbouwgrondstoffen is minder gevoelig voor recessiescenario's in vergelijking met olie en industriële metalen. "De boeren kampen wel met een gebrekkige toegang tot krediet en hoge productiekosten", zegt Lewis Hagedorn, een grondstoffenanalist bij JP Morgan, in De Tijd. "Vanaf het tweede kwartaal van 2009 zal dat de prijs ondersteunen".
Lees meer over:

De vraag naar landbouwgrondstoffen is minder gevoelig voor recessiescenario's in vergelijking met olie en industriële metalen. "De boeren kampen wel met een gebrekkige toegang tot krediet en hoge productiekosten", zegt Lewis Hagedorn, een grondstoffenanalist bij JP Morgan, in De Tijd. "Vanaf het tweede kwartaal van 2009 zal dat de prijs ondersteunen".

De analisten verwachten dit jaar een gemiddelde stijging van de grondstoffenprijzen met tien procent. De zachte grondstoffen (+ 11,7 pct) zouden sneller en meer herstellen dan de industriële grondstoffen. Voor industriële metalen voorspelt JP Morgan een prijsstijging van 5,5 procent, voor edelmetalen slechts een stijging van 3,6 procent.

Volgens JP Morgan is de bodem van de grondstoffenprijzen in zicht, als hij al niet bereikt is. "Op lange termijn zijn de productieproblemen in de grondstoffensector, in de eerste plaats voor olie, niet van de baan. De beperkte reserves en een tekort aan investeringen leiden onvermijdelijk tot tekorten van zodra de economie heropleeft".

Vanaf april verwacht Hagedorn opnieuw een stijgende prijs voor landbouwproducten. Een landbouwhausse zoals de voorbije jaren ligt echter niet meteen in het verschiet. De prijs van tarwe, sojabonen en suiker benadert momenteel de marginale productieprijs. Sommige zachte grondstoffen brengen vandaag zelfs minder op dan het kost om ze te produceren. Dat stimuleert boeren hun areaal af te slanken, in plaats van het uit te breiden.

Bovendien is krediet moeilijker te verkrijgen. "Wanneer de financiële markten weer ontspannen, is het moment om te zaaien en te planten lang voorbij", zegt Hagedorn. "Vooral de maïs- en sojaprijzen kunnen snel profiteren van het teruggeschroefde aanbod, omdat de voorraden beperkt zijn". Beide voedingsproducten dienen bovendien in toenemende mate als grondstof voor biobrandstoffen.

Een stijging van de tarweprijs laat wellicht iets langer op zich wachten. Begin 2008 dreigde nog voedselschaarste door een tekort aan tarwe na twee jaar van rampzalige oogsten. "Tarwe is bovenal een voedingsproduct voor mensen", verklaart Hagedorn. "De vraag is dan ook weinig prijselastisch. Door de grote tekorten werd de productiecapaciteit vorig jaar nog stevig uitgebreid. De voorraden zijn wel historisch laag, zodat ook de tarweprijs met enige vertraging opnieuw omhoog zal gaan".

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek