Wormen zorgen voor net zo veel graan als heel Rusland

Zonder het nuttige werk van regenwormen in de bodem, zoals het opbouwen van een goede grondstructuur, water vasthouden, organisch materiaal verwerken, zou de wereld jaarlijks 140 miljoen ton minder voedsel produceren. Dat blijkt uit onderzoek van de Colorada State University.

12 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 oktober 2023 13:45
Lees meer over:

Regenwormen zijn verantwoordelijk voor circa 6,5 productie van de wereldwijde graanproductie (128 miljoen ton graan) en 2,3 procent van de peulvruchtenproductie (16 miljoen ton peulvruchten). Een dergelijke productie is vergelijkbaar met wat Rusland - de vierde grootste producent ter wereld - aan granen (rijst, tarwe, rogge, haver, gerst, maïs en gierst) produceert. Zo stellen de Amerikaanse onderzoekers.

Wormen woelen de bodem om, waardoor een goede structuur ontstaat en het watervasthoudend vermogen verbetert. En doordat ze organisch materiaal verwerken, komen er meer voedingsstoffen beschikbaar voor planten. Dat de opbrengst bij peulvruchten lager ligt, is dan ook niet gek. Peulvruchten leggen hun eigen stikstof vast en hebben daarom minder baat bij regenwormen dan granen, is het vermoeden. Regenwormen dragen namelijk bij aan de mineralisatie van organische stikstof in de bodem. Dat is een proces waarbij micro-organismen plantenresten en afgevallen bladeren omzetten van organische in anorganische (minerale) verbindingen, zoals nitraat en koolstofdioxide. Daar groeien granen goed van.

De onderzoekers gebruikten kaarten die laten zien hoeveel regenwormen waar voorkomen en data over bodems, gewassen en bemesting. Door de wereldkaarten te vergelijken kwamen ze erachter dat vooral op het zuidelijk halfrond regenwormen de vruchtbaarheid van bodems verbeteren. In Sub-Sahara-Afrika is de regenworm verantwoordelijk voor 10 procent van de totale graanproductie. Volgens hoofdonderzoeker Steven Fonte hebben regenwormen een extra grote positieve invloed in gebieden waar er minder chemische middelen worden gebruikt, zegt hij op Scientias.

Dat regenwormen plantengroei bevorderen, wisten we al. Dat doen ze onder meer door de structuur van de bodem te verbeteren. Ook is aangetoond dat de beestjes de productie van plantengroeibevorderende hormonen vergemakkelijken. "Als we de regenworm koesteren met het oog op de biodiversiteit van de bodem en de grondkwaliteit, zou dat een bijdrage kunnen leveren aan duurzame landbouwdoelen", schrijven de onderzoekers in Nature. Wel waarschuwen ze tegen het klakkeloos rondstrooien van regenwormen op plekken waar ze nu nog niet voorkomen. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor natuurgebieden in de buurt.

Bepalen we in de toekomst de bodemgezondheid aan de hand van miscroscopisch bodemleven?
Uitgelicht
De bodem is een complex, levend systeem waar we nog lang niet alle geheimen van weten. Al zijn we dankzij de doctoraatsstudie van ILVO-UGent onderzoekster Lisa Joos een stapje...
23 augustus 2023 Lees meer

In samenwerking met: Foodlog.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek