Goede bodemzorg: een taal voor boeren én hobbytuiniers
nieuwsEen gezonde bodem is de basis van een sterke oogst, zeker in tijden van klimaatverandering. Boeren weten dat al lang maar ook tuinliefhebbers kunnen veel winnen door goed voor hun grond te zorgen. Een vruchtbare bodem zorgt niet alleen voor betere planten, maar helpt ook tegen droogte en wateroverlast. Met een paar eenvoudige ingrepen maak je de bodem in je tuin weerbaarder en gezonder.
Bodem als levend ecosysteem
Een bodem is veel meer dan een hoop aarde. Het is een levend ecosysteem vol bacteriën, schimmels en kleine organismen die de vruchtbaarheid bevorderen. Landbouwers passen steeds vaker technieken toe zoals groenbemesters en minimale bodembewerking om het bodemleven te beschermen. Ook in de tuin helpt het om bladeren te laten liggen, compost toe te voegen en mulch te gebruiken. Zo blijft de grond luchtig, voedzaam en veerkrachtig.
Test zelf de kwaliteit van je bodem
Wil je weten hoe gezond je bodem is? De Vlaamse overheid biedt een handige online tool waarmee je de structuur van je grond kan testen. Door een beetje vochtige aarde tussen je vingers te rollen, ontdek je of je bodem zanderig, leemachtig of kleihoudend is.
Zand: valt snel uit elkaar.
Leem: behoudt vorm maar breekt.
Klei: laat zich tot een stevige worst vormen.
Ook waterdoorlatendheid en bodemleven kan je met eenvoudige methodes controleren. Op basis van je resultaten krijg je via de tool advies op maat, zoals compost toevoegen of bemesting aanpassen.

VIDEO: Test het bodemleven met je onderbroek
22 juni 2023Een veerkrachtige bodem voor extreme weersomstandigheden
Klimaatverandering brengt langere droogteperiodes en hevige regenbuien met zich mee. Een gezonde bodem kan daar beter tegen. Organisch materiaal zoals compost en houtsnippers verbetert de wateropname en beperkt erosie. In de landbouw wordt gewerkt met technieken als niet-kerende grondbewerking en groenbedekking, maar ook tuiniers kunnen hun bodem beter beschermen door bijvoorbeeld mulch te gebruiken.
Duurzaam omgaan met je bodem
Of je nu een groot akkerland beheert of een kleine stadstuin hebt, de basisprincipes van bodemzorg blijven dezelfde. Door voorzichtig om te gaan met grondbewerking, chemische bemesting te beperken en het bodemleven te respecteren, zorg je voor een sterke en vruchtbare bodem. Bovendien helpt een gezonde bodem bij de opslag voor koolstof, wat bijdraagt aan een beter klimaat.
De basis voor een duurzame toekomst
Alles begint bij de bodem. Of je nu groenten kweekt in je achtertuin of een akker beheert, investeren in een gezonde bodem levert op lange termijn alleen maar voordelen op. Met de juiste zorg leg je een sterke basis voor een bloeiende tuin en een duurzamer ecosysteem.

Bron: VRT