header.home link

Worden oude stortplaatsen binnenkort bos?

7 maart 2021

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) wil oude stortplaatsen in heel Vlaanderen omvormen tot bos. Zo komen 256 stortplaatsen in 147 gemeenten in aanmerking. Dat kan tot 485 hectare extra bos opleveren.

Lees meer over:

Tegen 2024 wil Vlaanderen 4.000 hectare extra bos aanleggen. Daarbij kunnen de oude stortplaatsen een rol spelen. Minister Demir gaf eind vorig jaar OVAM de opdracht om het potentieel van die voormalige stortplaatsen in kaart te brengen. Ook het Agentschap Natuur en Bos was daarbij betrokken.

Zo komen 256 stortplaatsen in 147 gemeenten in aanmerking. "Al deze lokale besturen krijgen nu het aanbod om op kosten van OVAM een oriënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren en kunnen daar bovenop nog een subsidie krijgen voor het bebossen zelf. Een uniek aanbod waarvan ik hoop dat alle lokale besturen er op in gaan. Samen kunnen we Vlaanderen aanzienlijk groener maken", dixit de minister.

stortplaatsen-bospotentieel-1227

Indien alle betrokken lokale besturen ingaan op het aanbod, zou dat 485,41 hectare kunnen opleveren over twee jaar. In Gent is met quasi 74 hectare de grootste bebosbare oppervlakte te vinden.

De interesse op het terrein zou groot zijn, klinkt het nog. In Arendonk zijn er al stappen gezet. “Veel gemeenten staan te popelen om bij dragen aan een groener Vlaanderen. Met ons aanbod aan hen kunnen zij vlotter dan gedacht hun eigen gronden een nuttige en gezonde bestemming geven en bijkomend bos aanplanten”, besluit Demir.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek