Wolf en beer in opmars, lidstaten willen actie

Grote roofdieren als de wolf en beer veroveren weer grote delen van het Europese platteland. Zeventien EU-lidstaten willen meer ruimte om de populaties van de beschermde dieren onder controle te brengen. Belgisch Landbouwminister David Clarinvel (MR) legt de nadruk op preventie.

29 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 3 oktober 2022 16:00
Lees meer over:

De landbouwministers van 17 lidstaten drongen daar op aan tijdens een overleg met Eurocommissaris van Milieu Virginijus Sinkevicius in het kader van de Europese Raad van landbouwministers. Slovenië herbergt duizend bruine beren, waarmee het de grootste “beerdichtheid” ter wereld heeft, en 120 wolven.

Frankrijk signaleert een toename van 20 à 30 procent van het aantal wolven, Oostenrijk een toename van het verlies aan vee van 230 procent. “Sommige boeren weigeren nog de bergen in te trekken of erger: stoppen hun bedrijf”, aldus de Oostenrijkse minister van Landbouw Norbert Totschnig, “Dat raakt het inkomen van hele regio’s.”

Dodelijke beren

In Finland is het aantal roofdieren ondanks bejaging verdrievoudigd. Letland klaagt behalve over de wolf ook over de lynx en jakhals, Griekenland ook over het everzwijn en Denemarken over de zeehond, “die in de Baltische zee onze kwetsbare visbestanden steeds verder onder druk zet.”

In Roemenië, dat de helft van de Europese berenpopulatie herbergt, hebben beren zelfs al dodelijke slachtoffers gemaakt. ”Het begint dus behoorlijk uit de klauwen te lopen”, zo vatte de Tsjechische raadsvoorzitter Zdenek Nekula samen.

0

Groei EU-wolvenpopulatie 1970-2005

0

160 Derogaties 2017-2019 wolvenjacht

Makkelijker afschieten

De ongeruste lidstaten willen de wolf en beer niet weg, maar wel hun aantallen zodanig omlaag dat “co-existentie” mogelijk wordt. Concreet willen ze “grensoverschrijdende monitoring”, schadevergoedingen voor getroffen boeren uit andere potjes dan het landbouwfonds en meer ruimte om in probleemsituaties dieren af te schieten. De Belgische minister David Clarinval noch de Nederlandse minister Carola Schouten sloten zich aan bij de 17 kritische landen. “Voor België moet preventie centraal staan in het wolvenbeleid. Door preventieve maatregelen te nemen, kan het risico op schade worden verminderd”, benadrukte Clarinval.

De Commissie staat al zeker een jaar niet te springen om het succes van haar eigen beschermingsprogramma’s onderuit te halen. Volgens Sinkevicius zijn de beer en wolf al “de meest gemonitorde soorten” die er zijn en moeten de lidstaten onderling maar meer samenwerken als ze die monitoring nog verder willen uitbreiden. Volgens hem kunnen ze bovendien, in ruil voor een strikte rapportageplicht elke twee jaar, probleemdieren ook nu al makkelijker afschieten. Tussen 2017 en 2019 werd voor meer dan 1000 beren een derogatie gemeld aan Europa, de toelating dus om ze te bejagen. Bij wolven ging het maar om een 160 dieren. Niet alle landen melden even zorgvuldig. Alleen al in Frankrijk worden een honderdtal wolven per jaar afgemaakt volgens hun eigen rapportage.

Wilde dieren in opmars

Vijftig diersoorten hebben in de afgelopen veertig tot vijftig jaar terrein gewonnen in Europa. Dat blijkt uit een rapport dat Rewilding Europe dinsdag in Cambridge presenteert. Het is geschreven door onderzoekers van de Zoological Society of London, Birdlife International en de European Bird Census Council.

Zo is het aantal brandganzen met een factor vijftig gegroeid en zijn er ook steeds meer wisenten (Europese bizons), bevers en zelfs beren, wolven en bultruggen. Het aantal wolven ging tussen 1970 en 2005 maal drie in Europa. De dieren zijn niet alleen in aantallen toegenomen, maar hun leefgebied is ook groter geworden.

Bron: AD / NU.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek