Winters weer houdt fruittelers in spanning

De plotse winterprik die ons land te verwerken krijgt, is slecht nieuws voor de fruittelers. Alhoewel peren- en appeltelers de weersvoorspellingen vol spanning volgen, is de angst bij kersen- en pruimentelers het grootst. Voor de Belgische boomkwekerij betekent de verlenging van de winter dan weer goed nieuws, een verlenging van het verkoopseizoen.

6 april 2021  – Laatste update 7 april 2021 7:38
Lees meer over:

“Nachtvorst is niet zo uitzonderlijk in deze periode, maar de bijkomende sneeuwval is dat wel. Hierdoor lopen we risico op bloesemmonilia”, vertelt Raf Gielen, van fruitbedrijf Royal Fruit Company uit Sint-Truiden dat zich toelegt op de teelt van kersen. Monilia is een schimmelziekte die optreedt bij vorst of nat weer en kan bloesemschade tot gevolg hebben. Door het lenteweer van de voorbije week zijn de kersenbomen en ook andere boomsoorten al in bloei gekomen en komt het winterse weer ongelegen.

“Het enige wat ik kan doen is het weer opvolgen en bij het smelten van de sneeuw preventief spuiten”, vervolgt Gielen. Hij heeft op zijn bedrijf tevens windmolens die hij kan inschakelen als het gaat vriezen. “Daardoor wordt er warme lucht met koude lucht gemengd. Voorlopig is dat nog niet nodig geweest, maar misschien later in de week wel.”

Volgens Laurent De Smedt, divisiehoofd hardfruit bij BelOrta, is het te vroeg om iets te zeggen over eventuele schade. “Al met al lijkt het met de vorst mee te vallen. Bij de peren- en appelteelt lijkt er vooralsnog geen sprake van schade. Bij de pruimen- en kersenteelt ligt het risico misschien iets hoger, maar ook daarbij is het te vroeg om conclusies te trekken.”

Vuurpotten, hagelnetten en beregening

Als de temperatuur onder de -2 of -3 graden zakt, is er een reële kans op schade. Sommige bomen kunnen zich na vorstschade herstellen maar hebben als gevolg een veel kleinere fruitproductie. De fruittelers bevinden zich de komende dagen dan ook in uiterste staat van paraatheid. Daalt het kwik onder het nulpunt, dan heeft men een aantal instrumenten ter beschikking. Zo kunnen bijvoorbeeld vuurpotten gezet worden of kan het hagelnet gesloten worden. Dat laatste heeft een opwarming van één graad tot gevolg. Een andere beproefde methode is beregening waardoor er een soort van ijskristal rond de bloesem ontstaat die voor isolatie zorgt.

Dany Bylemans van Proefcentrum Fruit merkt op sommige fruittelers over een vorstalarm beschikken dat afgaat als de temperatuur in de boomgaard onder nul zakt. “Als dat gebeurt dan worden vuurpotten aangestoken. Hiermee kan de temperatuur zo'n 2 à 3 graden stijgen." Hij vult aan dat behalve de kersenteelt, ook bepaalde peersoorten een verhoogd risico op vorstschade hebben, zoals de Doyenné en de Durendeau, die net op punt stonden om in bloei te gaan.

De Conferencepeer, de meest voorkomende peersoort in Vlaanderen, is voorlopig gevrijwaard volgens hem. "De Conference is een peersoort die zelfs bij een bevroren eicel een vrucht kan vormen. Bovendien is er geen bevruchting nodig zoals bij andere perenrassen om een vrucht te geven.”

Verlenging van het verkoopseizoen

Niet alleen de fruitbomen zijn door het mooie weer van de afgelopen week op het verkeerde been gezet, ook zwaluwen die terugkeerden uit Afrika hebben zich mispakt. “Zwaluwen voeden zich met insecten in de lucht en momenteel zijn er geen insecten, waardoor de zwaluwen zich nog even rustig moeten houden”, vertelt Lucien Verschoren, voorzitter boomkwekerij van siertelersfederatie AVBS.

Verschoren geeft aan dat het staartje van de winter geen schadelijke gevolgen heeft voor de Vlaamse boomkwekerijen. Sterker nog: “Door een verlenging van het winterweer, wordt ook het plantseizoen gerekt. Dat betekent dat bijvoorbeeld tuincentra nog steeds plantgoed verkopen en bij de boomkweker bestellen. Eenmaal het voorjaar is ingetreden, kunnen alleen nog maar bomen en planten in pot geplant worden.”

Vertraging groetenteelt

Het slechte weer in april lijkt ook voor de groentetelers geen funeste gevolgen te hebben. Het lijkt hoogstens tot gevolg te hebben dat de groei geremd wordt. Dat betekent onder andere dat de oogst van bijvoorbeeld asperges, die op het punt van beginnen staat of op bepaalde bedrijven al begonnen was, enigszins geremd wordt.

Aspergetelers maken zich op voor periode na Pasen
Uitgelicht
Het aspergeseizoen wordt traditioneel met Pasen op gang getrokken. Door de lage temperaturen in februari en maart komen de feestdagen nu iets te vroeg. Het aanbod is lager dan...
31 maart 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek