"Windmolenpark op zee geen negatieve impact op fauna"

nieuws
Een windmolenpark op de Noordzee blijkt nauwelijks negatieve effecten te hebben op de fauna. Het park zou zelfs een nieuw natuurlijk leefgebied kunnen vormen voor bodemdieren als mosselen, anemonen en krabben. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Wageningen. Uit eerdere onderzoeken bleek dat de parken wel nadelig zouden zijn.
10 augustus 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16
Lees meer over:

Een windmolenpark op de Noordzee blijkt nauwelijks negatieve effecten te hebben op de fauna. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Wageningen, gepubliceerd in het maandblad Eos. Uit eerdere onderzoeken bleek dat de parken wel nadelig zouden zijn. De Nederlandse onderzoekers stellen dat het park zelfs een nieuw natuurlijk leefgebied vormt voor bodemdieren als mosselen, anemonen en krabben.

Het onderzoeksteam richtte zich op de ecologische effecten op korte termijn van een windmolenpark in de Noordzee. Daarvoor onderzochten ze de effecten van het Offshore Windmolenpark bij Egmond aan Zee (OWEZ) op bodemdieren, vissen, vogels en zeezoogdieren. Op de bodemdieren in de zandgebieden tussen de windmolens op zee heeft het park weinig invloed. Nieuwe soorten vestigen zich op de windmolenpalen en op de stenen die rond de palen gestort zijn.

De visfauna blijkt erg variabel en tot nu toe werden kleine positieve effecten gevonden. Zo lijkt het windmolenpark te dienen als vluchtplaats voor kabeljauw. In het windpark werden voorts meer geluiden van bruinvissen waargenomen dan erbuiten. "Voor vissen en zeezoogdieren is het een oase van rust in een relatief druk kustgebied", stelt professor Han Lindeboom.

Opmerkelijk is bovendien dat diverse vogelsoorten, waaronder de jan-van-gent, het park mijden, terwijl andere, zoals meeuwen, zich niets van de windmolens aantrekken. Aalscholvers worden zelfs in hogere aantallen gesignaleerd. Het aantal vogels dat in aanvaring komt met de turbines, werd niet gemeten, maar werd op grond van waarnemingen en modelberekeningen als laag ingeschat.

Uit eerder onderzoek, onder meer in Duitsland, bleek dat de turbines dodelijk zijn voor vogels. Dierenrechtenactivisten eisten daarop dat de turbines zouden worden uitgeschakeld tijdens de vogeltrek. In eigen land deed ILVO onderzoek naar de gevolgen van windmolenparken voor de visserij. Daaruit bleek dat de sleepvisserij in de nabijheid van die parken moeilijk zou worden, maar dat andere types van visserij, zoals passieve visserij en aquacultuur op zee, wel nog kansen hebben.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek