Wetenschappers kweken zouttolerante planten

Australische wetenschappers zijn er in geslaagd planten te kweken die tegen zout water kunnen. De zouttolerantie is met behulp van genetische modificatie tot stand gebracht. Dit kan een belangrijke ontdekking zijn, want verzilting van landbouwgrond is een wereldwijd probleem.
27 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08

Australische wetenschappers zijn er in geslaagd planten te kweken die tegen zout water kunnen. De zouttolerantie is met behulp van genetische modificatie tot stand gebracht. De plant slaat het zout op in delen van de plant waar het geen kwaad kan. “Dit is een belangrijke ontdekking, want verzilting van landbouwgrond is een wereldwijd probleem”, zegt professor Mark Tester van de universiteit van Adelaide in Australië.

Vooral landbouwgrond die wordt geïrrigeerd, wordt getroffen door verzilting. “Eenderde van alle voedsel op de wereld wordt geproduceerd op geïrrigeerd land. Het probleem wordt groter omdat de waterkwaliteit in veel gebieden steeds slechter wordt. De introductie van zouttolerante planten kan veel invloed hebben op de voedselproductie”, beweert professor Tester.

De onderzoekers hebben cellen rond de haarvaten van planten door genetische modificatie zo veranderd dat de cellen het zout opnemen. Hierdoor wordt het niet verder getransporteerd zodat de plant geen schade oploopt. “Planten hebben dit mechanisme van nature. Door genetische modificatie hebben wij dit kunnen versterken”, legt Tester uit. De universiteit heeft deze techniek al toegepast bij rijst, tarwe en gerst. Bij rijst worden al heel goede resultaten behaald.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek