West-Vlaanderen lanceert actieplan om stikstof te reduceren en natuur te realiseren

nieuws

De provincie West-Vlaanderen lanceert een actieplan dat enerzijds landbouwers ondersteunt in het reduceren van stikstofuitstoot en anderzijds aan de slag gaat met het halen van de West-Vlaamse natuurdoelstellingen. "Dit alles vanuit een samenwerkingsstructuur die bruggen slaat in plaats van afbreekt”, duidt gedeputeerde Bart Naeyaert.

12 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 februari 2024 16:04 Jozefien Verstraete
actieplan westvlaanderen

De stikstofproblematiek en het PAS-decreet zetten West-Vlaanderen ertoe aan om een provinciaal actieplan op te stellen. Deze provincie telt het hoogste aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen. "Via het plan wil de provincie innovaties stimuleren om emissies te reduceren, emissie en depositie te meten en monitoren, plattelandsondernemers te ondersteunen alsook natuurdoelen mee helpen te realiseren en onderzoeksvraagstukken behandelen", aldus Naeyaert.

Stikstofreductie

De provincie wil via voorlichtingsprojecten landbouwers kennis laten maken met de innovatieve technieken om emissie te reduceren. “Er zijn reeds enkele technieken op de markt, maar ze zijn nog niet genoeg gekend bij de landbouwers”, duidt Naeyaert. “Daarnaast willen we hen ondersteunen in de zoektocht naar de best geschikte techniek voor hun bedrijf. Via een audit op bedrijfsmaat zal gekeken kunnen worden welke verschillende maatregelen mogelijk zijn om de bedrijfsuitstoot te reduceren.” Ook zal de provincie een subsidieregelement uitwerken om West-Vlaamse bedrijven extra te stimuleren om nieuwe reductietechnieken uit te werken. “Want het aantal technieken op de markt kan nog verbeteren”, luidt het. “De kennis is er, maar deze wordt nog te weinig omgezet naar de praktijk.”

Daarnaast wil de provincie inzetten op onderzoeksprojecten die stalemissies en de impact van reducerende technieken monitoren. Ook de depositie, de impact op de omliggende natuur, wil de provincie samen met onderzoeks- en kennispartners monitoren. Volgens Naeyaert kan er op vlak van het meten van emissie en depositie een versnelling hoger geschakeld worden en daarin wil de provincie helpen. “Als we er werk van maken, ben ik ervan overtuigd dat we in een snel tempo verder kunnen staan dan waar we nu staan. Wetenschap heeft altijd bijkomend onderzoek nodig om verder te geraken”, aldus Nayaert. “We willen ons steentje bijdragen aan dat onderzoek. De provincie zal ook overgaan tot de aankoop van mobiele monitoringssensoren, die gericht de emissies kunnen meten.”

Natuur realiseren

Het tweede luik van het actieplan focust zich op de realisatie van de West-Vlaamse natuurdoelstellingen via participatie. “Al decennia worstelen we om de instandhoudingsdoelstellingen van Vlaanderen te realiseren”, aldus Naeyaert. “Het is tijd dat we concreet per gebied gaan kijken wat de doelstellingen betekenen en concretiseren hoe we ze kunnen realiseren. We willen dit telkens per gebied zelf bediscussiëren waarbij we de gesprekken tussen landbouw- en natuurpartners willen ondersteunen via een diplomaat. Zo kan er samen gezocht worden naar doelgerichte oplossingen.” Ook zal de provincie in haar eigen provinciedomeinen versterkt inzetten op deze habitatdoelstellingen.

De provincie zet voor de uitvoering van het actieplan, samen met het provinciaal onderzoekscentrum Inagro, de komende twee jaar 2,4 miljoen euro in.

Nieuw meetprotocol voor emissiereducerende technieken zet meer in op continue metingen
Uitgelicht
Een Nederlands-Belgisch team van onderzoekers heeft zijn expertise samengelegd en nieuwe meetrichtlijnen voor emissiemetingen in stallen opgemaakt. Dit zal de basis vormen van...
31 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek