Trefdag VarkensAcademie bezorgt West-Vlaamse varkenshouders al tien jaar lang inspiratie en tips

nieuws

Tien jaar geleden startte de provincie West-Vlaanderen een actieplan om de varkenssector te versterken door onder meer de VarkensAcademie op te richten in samenwerking met Inagro. Bij de VarkensAcademie krijgen varkenshouders praktijkgericht advies en persoonlijke begeleiding om hun bedrijf te optimaliseren. Op de jubileumeditie van de ‘Trefdag VarkensAcademie’ kregen 180 varkenshouders heel wat praktische en technische tips te horen. Zo keerden de varkenshouders huiswaarts met een beter alternatief dan de staldeuren open te gooien om hittestress bij hun varkens te voorkomen en met raad over een doordachte fiscale aanpak die het verschil kan maken tussen winst herinvesteren of onnodig belastingen betalen.

4 december 2024 Jozefien Verstraete
Trefdag_VarkensAcademie Copy Inagro

Stijgende productiekosten, strengere milieueisen en een veranderende marktvraag zetten de Vlaamse varkenshouderij al enkele jaren onder druk. Als heet hangijzer kwam daar recent ook nog het stikstofbeleid bij. “Tien jaar geleden lanceerden we dan ook samen met Inagro de VarkensAcademie om varkenshouders beter te ondersteunen. Vandaag is dat relevanter dan ooit. Dit platform heeft bewezen hoe waardevol kennisdeling, samenwerking en innovatie zijn om de sector klaar te maken voor de toekomst", duidt West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw Bart Naeyaert.

Met de VarkensAcademie krijgen varkenshouders de kans om hun managementvaardigheden verder te ontwikkelen en de dagelijkse prestaties van hun bedrijf te optimaliseren. Naast de jaarlijkse Trefdag worden ook diverse infomomenten en studieclubs georganiseerd. In deze studieclubs begeleiden de Inagro-experts gemotiveerde varkenshouders die van elkaars praktijkervaringen willen leren om zo hun bedrijfsresultaten verbeteren. Inagro is bovendien actief als partner of coördinator in diverse demonstratie- en onderzoeksprojecten rond thema’s zoals emissiereductie, klimaatadaptatie en dierenwelzijn.

Isabelle Vuylsteke, onderzoeksleider melkvee- & varkenshouderij en luchtemissies bij Inagro, licht toe: "De Trefdag VarkensAcademie is het hoogtepunt van een jaar vol kennisopbouw en samenwerking. Hier bundelen we de resultaten van ons onderzoek en praktijkervaringen, zodat varkenshouders naar huis gaan bomvol nieuwe inzichten en inspiratie die hen helpen om de uitdagingen in hun bedrijf aan te pakken."

Praktische tips

Op de jubileumeditie konden varkenshouders verschillende informatiesessie meevolgen. Zo gaf brandweerofficier Geert Blancke waardevolle tips mee om brandrisico’s in de stallen te verkleinen. "De meeste branden ontstaan niet door open vuur, maar door oververhitte warmtebronnen in combinatie met stof en brandbare materialen, zoals een opgeladen batterij of een slecht functionerende elektrische installatie," aldus Blancke. “Stof in stallen kan bovendien de verspreiding van vuurhaarden versnellen.”

Tijdens de sessie over fiscaliteit gaven Stijn en Annelies van Buclofisc inzicht in hoe varkenshouders hun belastingdruk kunnen optimaliseren. “Een goed doordachte fiscale aanpak kan het verschil maken tussen winst herinvesteren of onnodige belastingdruk dragen,” klinkt het. Ook kwamen praktische tips aan bod om via strategische investeringen en een juiste vennootschapsstructuur de financiële gezondheid van het bedrijf te verbeteren.

Ook de klassieke technische thema’s over kraamstalmanagement en vleesvarkens vonden de landbouwers terug op de planning. ILVO-onderzoekers namen de verschillende soorten vleesvarkens en het bijbehorende management onder de loep. Zo werd onder meer het effect van gescheiden afmest en de keuze tussen voeder in meelvorm of korrel besproken. Een belangrijke boodschap was dat de prestaties sterk afhankelijk zijn van de huisvesting en genetica van de dieren, waardoor resultaten per bedrijf aanzienlijk kunnen verschillen.

Uitwisseling van ervaringen

Onderzoekers Nathalie Nollet en An Cools van Inagro draaiden tijdens de sessie kraamstalmanagement dan weer de rollen om en stelden vragen aan het aanwezige publiek, met een uitwisseling van praktijkervaringen als resultaat. Zo werd het recept voor een “kak-vaccin” gedeeld en vertelden zeugenhouders hoe ze bij twee zeugen samen 35 tot 40 biggen laten zogen.

Lotte De Prekel, onderzoeker binnen het VLAIO-project Coolpigs, lichtte dan weer een steeds groter probleem door de klimaatverandering toe: hittestress bij varkens. Veel voorkomende fouten, zoals het volledig openen van staldeuren of het nat maken van zeugen, werden besproken waarbij betere alternatieven vervolgens werden toegelicht. En natuurlijk kon ook het stikstofvraagstuk niet ontbreken op de trefdag. In twee druk bijgewoonde sessies gaven Lisa Dejonghe van Inagro en Pieter-Jan Delbeke van Boerenbond een overzicht van het wettelijke kader en emissiereducerende maatregelen op een veebedrijf en beantwoorden ze kritische vragen over het Vlaamse erkenningsproces voor nieuwe technieken.

Tijdens de lunch met verjaardagstaart konden de varkenshouders alle tips laten bezinken en nog wat ideeën uitwisselen over de uitdagingen in de sector. Inagro kijkt alvast vooruit naar de volgende stappen voor de VarkensAcademie. “Samen met de provincie blijven we ons inzetten om praktische oplossingen te ontwikkelen en West-Vlaamse varkenshouders te ondersteunen in het omgaan met uitdagingen zoals het stikstofvraagstuk en een veranderende markt”, besluit Vuylsteke.

Veehouderij, koelsystemen en data centraal op ILVO Agritechdag
Uitgelicht
Landbouw is één van de oudste menselijke activiteiten ter wereld, maar toch blijft de sector evolueren. Op de Agritechdag van ILVO kwamen diverse ondernemers de nieuwste snufj...
19 juni 2024 Lees meer

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek