header.home link

Wereldwijd is één op de drie boomsoorten met uitsterven bedreigd

2 september 2021

Een derde van de 60.000 gekende boomsoorten in de wereld is met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit het pas gepubliceerde rapport van Botanic Gardens Conservation International (BGCI), dat vijf jaar aan wereldwijd onderzoek bundelt. In Europa is 58 procent van de wilde boomsoorten met uitsterven bedreigd.

Lees meer over:
lijsterbes-boom-1280

"Dit rapport is een wake-up call voor iedereen", zegt Paul Smith, secretaris-generaal van BGCI. "Beleidsmakers en deskundigen in natuurbescherming kunnen nu de middelen en expertise inzetten die nodig is om toekomstig uitsterven te voorkomen."

Uit het onderzoek blijkt dat 17.500 boomsoorten (zo’n 30%) in de wereld met uitsterven bedreigd worden. Dat betekent dat er wereldwijd twee keer zoveel bedreigde boomsoorten zijn dan bedreigde zoogdieren, amfibieën en reptielen samen. Meer dan 440 boomsoorten staan zelfs op de rand van uitsterven: daarvan zijn in het wild minder dan 50 exemplaren overgebleven.

In Europa is de lijsterbes, en aanverwanten, de meest bedreigde boomsoort. Brazilië telt het hoogste aantal bedreigde boomsoorten (1.788). De grootbladige mahonie en de pallisander zijn voorbeelden van bedreigde boomsoorten die in Brazilië voorkomen.

Klimaatverandering is groeiende bedreiging

Het rapport van de BGCI biedt één van de meest uitgebreide analyses van de bedreigingen waarmee verschillende boomsoorten worden geconfronteerd. Het toont aan dat één op de vijf boomsoorten direct door de mens wordt gebruikt, voor voedsel, brandstof, hout, medicijnen, tuinbouw, etc. Ondanks de waarde van bomen worden veel soorten met uitsterven bedreigd als gevolg van overexploitatie en wanbeheer.

Wereldwijd zijn er twee keer zoveel bedreigde boomsoorten dan bedreigde zoogdieren, amfibieën en reptielen samen

De grootste bedreigingen voor bomen zijn habitatverlies door landbouw en begrazing, gevolgd door overexploitatie door houtkap en oogsten. Uit het rapport blijkt dat één op de drie bomen die momenteel voor de houtkap worden gebruikt, met uitsterven wordt bedreigd.

Verder zijn ook klimaatverandering en extreme weersomstandigheden opkomende bedreigingen. Naarmate de temperatuur en de weersomstandigheden in de wereld veranderen, dreigen veel geschikte habitats te verdwijnen. Dit treft soorten in zowel gematigde als tropische habitats, zoals in Centraal-Amerika.

Het rapport bundelt onderzoek van meer dan 60 partners, waaronder universiteiten, bosbouwinstellingen, en meer dan 500 deskundigen. Ook de Plantentuin van Meise werkte eraan mee.

Onderzoekers van de Plantentuin focusten zich op de toestand van boomsoorten in Centraal-Afrika (Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi). Van de bijna 347 boomsoorten bleken er 226 (65%) met uitsterven bedreigd. Hiervan waren er 42 (12%) ernstig bedreigd, waarvan er 24 waarschijnlijk al zijn uitgestorven.

Raadpleeg het volledige rapport van BGCI (Engels).

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek