Wereldeierendag moedigt consumptie eieren aan
nieuwsOp deze vierde Wereldeierendag roept de International Egg Commission (IEC) eiverenigingen en eibedrijven op om de diversiteit van het ei te vieren. De EIC, met zetel in Londen, behartigt wereldwijd de interesses van eierproducenten en eiproducten.
Een Belgisch bedrijf dat eieren zeer ter harte neemt, is Leda Technologies. Het bedrijf stelt vandaag in Antwerpen twee toestellen voor die de kwaliteit van eieren kunnen verbeteren. Pullox kan eieren met ultrasone golven pasteuriseren en/of koken zonder verlies van voedingswaarde en kookeigenschappen. Castor is in staat de bereide eieren warm te houden.
Dat gebeurt bij beide apparaten bacterievrij. Een belangrijk nevenverschijnsel van de behandeling met de ultrasone golven is dat salmonellabacteriën die eventueel in het ei zitten, worden gedood. De toestellen zijn dus heel handig voor grootkeukens in hotels, rusthuizen en ziekenhuizen, waar de voedselveiligheid heel belangrijk is. De technologie wordt ook getest om vlees en vis te pasteuriseren.
"Op dit moment zijn er al een aantal hotels en rusthuizen die van de toestellen gebruikmaken en de gebruikers zijn enthousiast. Omdat de huidige toestellen het formaat hebben van een oven, wordt nu gewerkt aan een huishoudversie", zegt Gerda Reynaert, public & media affairs manager van Leda Technologies.
Niet enkel dankzij technologische verbeteringen mag de eiersector zich aan een opleving verwachten. In tegenstelling tot wat wordt gedacht, is het niet ongezond om meer dan twee eieren per week te eten, zo blijkt uit diverse studies.
Volgens de British Egg Industry Council (BEIC), die zich baseert op een Amerikaanse studie waaraan meer dan 100.000 mensen deelnamen, kan het eten van een ei per dag zelfs het risico op problemen met de kransslagader verminderen. Daarom raadt de American Heart Association aan dagelijks een ei te consumeren.
Bron: Belga