Wel bio-druiven, maar voorlopig geen bio-wijn

De Europese Commissie ziet ervan af om kwaliteitsregels op te leggen aan biologische wijn. Een voorstel daartoe stuit op veel weerstand van de EU-lidstaten, meldt eurocommissaris voor Landbouw Dacian Ciolos. De wijn wordt nu verkocht als "wijn van druiven die biologisch zijn geteeld" en valt als dusdanig niet onder de EU-regels voor biologische producten.
17 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De Europese Commissie ziet ervan af om kwaliteitsregels op te leggen aan biologische wijn. Een voorstel daartoe stuit op veel weerstand van de EU-lidstaten, meldt eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos. De wijn wordt nu verkocht als 'wijn van druiven die biologisch zijn geteeld' en valt als dusdanig niet onder de EU-regels voor biologische producten.

Biologische wijn was bedoeld als een nieuw concept want momenteel mogen de aanduidingen bio of biologisch niet gebruikt worden voor wijn. De wijn wordt officieel verkocht als 'wijn van druiven die biologisch zijn geteeld'. Biologische wijn moet niet alleen in de primaire productiefase (druiventeelt), maar ook in de secundaire productiefase (bereiding) aan de geest van de biologische productiewijze voldoen.

De verwerking van druiven tot wijn moet voldoen aan de Europese Wijnverordening. Het tegenstrijdige in deze verordening met de biologische gedachte is dat bij de verwerking van biologische druiven tot wijn net zoveel toevoegingen en bewaarmiddelen mogen worden gebruikt als in conventionele wijn. Tot dusver is wijn dan ook uitgezonderd van de EU-regels voor biologische producten.

Door het grote aanbod van schimmelresistente rassen is het momenteel goed mogelijk om op biologische wijze druiven te telen. Bij telers leeft dus wel de vraag naar een aanpassing van de Europese regels zodat zij officieel het predikaat bio aan hun wijn kunnen toevoegen.

Het voorstel wou daaraan tegemoet komen en legde wijn van biologische druiven een aantal extra kwaliteitseisen in de bereiding op zodat die het label bio verdient. Bepaalde processen in de bereiding zouden verboden worden, niet alle toevoegingen en bewaarmiddelen zouden nog gebruikt mogen worden en het toegelaten sulfietgehalte zou verlaagd worden.

"Het is duidelijk dat de omstandigheden voor zulke nieuwe regels nog niet gunstig zijn in een meerderheid van de EU-landen'', verklaarde landbouwcommissaris Ciolos. "Ik ben niet bereid tot een compromis over de biologische standaarden, want dat zou een verkeerd signaal geven aan de consumenten over het belang van kwaliteit. Ik hoop dat onderzoekers snel vooruitgang boeken zodat de bezwaren omtrent dit voorstel weggenomen worden".

Bron: Agrarisch Dagblad/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek