Website geeft tips voor meer biodiversiteit
nieuwsDe site www.natuurstek.be is de allereerste Vlaamse website over biodiversiteit. De website wil allerhande tips aanreiken over hoe men als consument of bedrijf actief kan meewerken aan de verbetering van de biodiversiteit. De teksten zijn van de hand van natuur- en milieujournalist Herman Dierickx. Het project werd opgestart met de steun van Nnof, een netwerk van bedrijven in de sector van kantoorinrichtingen.
De internetsite besteed aandacht aan de wijze waarop de biodiversiteit in ons land onderhevig is aan het veranderende klimaat. "Beide onderwerpen eisen steeds meer onze aandacht want de gevolgen worden zichtbaar. In plaats van erover te kniezen in een hoekje, wil de site een verklarende en helpende hand reiken aan eenieder die zijn of haar steentje wil bijdragen om de situatie te verbeteren”, legt Dierickx uit.
“In het geval van biodiversiteit is dat vanzelfsprekend een stuk makkelijker dan voor klimaatverandering, maar niets doen is geen optie. Zo ligt Vlaanderen vol gazons, maar in een grasperk leven gemiddeld vier organismen. Maak er een bloemenweide van en je trekt ongeveer 500 organismen aan. Via de website willen we de mensen aanwakkeren om de situatie dicht bij huis te verbeteren”, klinkt het.
Op de website komen allerhande artikels over de wonderbaarlijke processen en ontwikkelingen die zich in de tuin en op bedrijfsterreinen afspelen, over de plant- en diersoorten die er voorkomen, hoe ze leven, welke problemen en successen ze daarbij ervaren. "Ze zijn onze buren en hebben het moeilijk. Ze kunnen onze hulp best gebruiken", aldus Herman Dierckx.
Op zijn bedrijfsterrein in Vilvoorde heeft Nnof bijvoorbeeld een insectenwand en een bijenhotel opgesteld dat insecten en bijen een nieuwe woonst biedt. “Ecologie en economie kunnen hand in hand gaan. De totale kost voor de groenvoorziening rondom het bedrijf kost 6.000 euro. De vorige eigenaar betaalde voor wat groen 40.000 euro. Een investering die op termijn zowel voor het bedrijf als voor het milieu lonend is”, zegt bedrijfsleider Didier Pierre.
Bron: Belga/Het Nieuwsblad