Waterschaarste kan landen en volkeren ophitsen

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een doemscenario opgesteld voor een wereld die geteisterd wordt door watertekorten. Waterschaarste zou aanleiding geven tot ernstige conflicten, schrijft Knack. Ook de Wereldbank is zich bewust van het gevaar en roept op tot internationale samenwerking wanneer waterlopen nationale grenzen overschrijden.
30 augustus 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:19
Lees meer over:

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een doemscenario opgesteld voor een wereld die geteisterd wordt door watertekorten. Waterschaarste zou aanleiding geven tot ernstige conflicten, schrijft Knack. Ook de Wereldbank is zich bewust van het gevaar en roept op tot internationale samenwerking wanneer waterlopen nationale grenzen overschrijden. Acht op tien rivieren doen twee of meer landen aan.

Tegen 2030 zal bijna de helft van de wereldbevolking in gebieden leven met ernstige waterproblemen, voorspelt de voorzitter van de Amerikaanse veiligheidsraad. Dat zal aanleiding geven tot etnische conflicten, regionale spanningen en politieke instabiliteit. De krant New York Times citeerde onlangs Timothy Snyder, hoogleraar geschiedenis aan Yale University, die tijdens een symposium zei dat "ecologische paniek" in de komende decennia kan leiden tot massamoorden.

Het Watercentrum van Columbia University relativeert de doemverhalen. Transnationale oorlogen of conflicten over water verwacht de universiteit niet, maar interne tweedracht, terrorisme en sektarische conflicten zouden grote landen zoals India wel kunnen teisteren. Nu ingrijpen, vooral inzake inefficiënt waterverbruik in de landbouw, is nodig om onheil te voorkomen.

In het licht van toenemende waterschaarste is ook de Wereldbank overtuigd dat internationale actie nodig is om de wereld te verzekeren van voedsel, water en energie. Overheden zullen te maken krijgen met verschillende sectoren die kampen om de beperkt beschikbare watervoorraden. Aan de landsgrenzen dreigt een nog complexer probleem.

Het rapport van de Wereldbank illustreert met voorbeelden uit het stroombekken van onder meer de Nijl en de Ganges dat landen moeten samenwerken om de risico's op conflicten het hoofd te bieden. Van de 276 internationale waterbekkens zijn er 166 waarvoor staten geen afspraken hebben vastgelegd in een verdrag.

Meer info: Rapport Wereldbank 'Reaching Across the Waters'

Bron: Knack.be/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek